Lubię placki ziemniaczane ale rzadko robię, bo 1. sporo kalorii, 2. smażone nie robi mi dobrze. Znalazłam w IKEA placki ziemniaczane mrożone - kupiłam, zrobiłam, polecam:-)
Wielkość porcji 4
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 735
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 27.3g42%
- Węglowodany 93.5g32%
- Białko 22g44%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Placki mrożone kupiłam w IKEA, dobry skład i całkiem smaczne.
Zrobiłam je w piekarniku, wg wskazówek na opakowaniu.
Chorizo pokroiłam, dorzuciłam pora pokrojonego w talarki i przesmażyłam.
Placki podałam z chorizo z porem.
Do tego sałatka z sosem miodowo-cytrynowym.
Sos miodowo-cytrynowy robię w większej ilości, można go przechowywać w lodówce dość długo (ostatnio miałam 2 tygodnie). Najważniejsze są proporcje: 40 g oliwy z oliwek AOVE, 10 g soku z cytryny, 2 średnie ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) i 20 g miodu (kupcie najlepszy np. z Pasieki Kuczewski - polecam bo to najbliższa rodzina ale nade wszystko, Piotrek to pasjonat, nie tylko zajmuje się pozyskiwaniem miodów ale też hoduje pszczoły i jest ekspertem certyfikowanym). Wszystko pieczołowicie wymieszać przez potrząsanie zakręconym słoiczkiem i gotowe
Składniki
Sposób przygotowania
Placki mrożone kupiłam w IKEA, dobry skład i całkiem smaczne.
Zrobiłam je w piekarniku, wg wskazówek na opakowaniu.
Chorizo pokroiłam, dorzuciłam pora pokrojonego w talarki i przesmażyłam.
Placki podałam z chorizo z porem.
Do tego sałatka z sosem miodowo-cytrynowym.
Sos miodowo-cytrynowy robię w większej ilości, można go przechowywać w lodówce dość długo (ostatnio miałam 2 tygodnie). Najważniejsze są proporcje: 40 g oliwy z oliwek AOVE, 10 g soku z cytryny, 2 średnie ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) i 20 g miodu (kupcie najlepszy np. z Pasieki Kuczewski - polecam bo to najbliższa rodzina ale nade wszystko, Piotrek to pasjonat, nie tylko zajmuje się pozyskiwaniem miodów ale też hoduje pszczoły i jest ekspertem certyfikowanym). Wszystko pieczołowicie wymieszać przez potrząsanie zakręconym słoiczkiem i gotowe