Śniadanie bez chleba? Dla mnie to normalne, ale przyzwyczajenie się do ograniczenia pieczywa zajęło mi bardzo dużo czasu. Między innymi między takim smacznym zawijaskom. Smaczne, dietetyczne, szybkie i ładne śniadanie dobrze nastraja na cały dzień:-)
Archives Pomysł na śniadanie
Podwójny naleśnik ze szparagami i pstrągiem łososiowym
Taki naleśnik wygląda niebanalnie, można go zrobić na śniadanie, kolację czy jako przekąskę imprezową. A jaki smaczny:-)
Kanapki z jajkiem w koszulce na szparagach
Taka kanapka wygląda efektownie a jej zrobienie zajmuje 10 minut. Śniadanie z jajem to moje ulubione a jak do tego są szparagi, łosoś… Mniam:-)
Szakszuka na porach i czosnku niedźwiedzim
Szakszuka to coś na kształt jajek sadzonych na warzywach. Klasyczna pochodzi z bliskiego wschodu i jest robiona na pomidorach i papryce. Ta zielona jest zupełnie wyjątkowa i po prostu pyszna:-)
Kanapka z jajkiem w koszulce i łososiem, na pesto z czosnku niedźwiedziego
Śniadanie z jajem to mój numer 1 wśród śniadań. Polecam zwłaszcza te z jajkiem w koszulce, bo to najlepsza forma jajka: lekko strawne i z płynnym żółtkiem, które ponoć lepiej się przyswaja. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Jajko ważące 56 g dostarcza aż 7,03 g białka. Paradoksalnie żółtka zawierają więcej białek niż białka jaj kurzych.W żółtku jest beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Jajka mają korzystny skład tłuszczu: na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku (żółtku) tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe. Naprawdę, warto jeść jajka.
Jajecznica na pieczarkach
Jajecznica to zawsze dobry pomysł na śniadanie. Polecam dodatek pieczarek, bo są niskokaloryczne a robią objętość posiłku (oko widzi większą ilość:-))
Pieczywo lekkie z szynką bez wędzenia i z jajecznicą
Pieczywo lekkie – jak jeszcze nie znacie to zachęcam do spróbowania. Nie przypomina w niczym tradycyjnego pieczywa ale można je polubić, jest nisko kaloryczne (1 kromka to zaledwie 19-20 kcal:-)) i lekkostrawne. Warto je włączyć do diety redukcyjnej:-)
Tatar wołowy w wersji minimalistycznej
Jak ktoś ma ochotę na surowe mięsko, tak po prostu, to polecam tatara z minimalną ilością dodatków.
Jajko w koszulce na kanapce z awokado, pistacje
Takie śniadanie uwielbiam: dobre tłuszcze, białko, błonnik:-)
Kotleciki jajeczne
Lubicie jajka? Ja uwielbiam! Podrzucam przepis dla takich „jajcarzy” jak ja: kotleciki jajeczne:-)
Muffiny jajeczne z czosnkiem niedźwiedzim, owczym serem i szynką
Muffiny czy też babeczki jajeczne to szybki temat i w zasadzie można je dowolnie komponować z tym, co akurat macie pod ręką. Ponieważ sezon na czosnek niedźwiedzi trwa (kwiecień-maj), więc dodałam sporą garść tej cudownie aromatyczniej zieleniny do jajecznej masy, pod ręką był też owczy ser (resztka z imprezowego wieczoru dzień wcześniej) i wyszło pyszne, wysokobiałkowe śniadanko.
Kanapka z jajecznicą i krewetkami
Po takim śniadaniu możecie przenosić góry:-) Porządna porcja białka, żadnych zbędnych dodatków…