Bardzo lubię połączenie „mar y montaña” czyli dania, w których łączymy mięso z owocami morza. Jak ktoś lubi, to polecam dorzucić ryż – wyjdzie pyszny posiłek, pełnowartościowy i dietetyczny. A jak nie znacie, to spróbujcie, będziecie zachwyceni. Przepis jest banalnie prosty, jak to u mnie 4 składniki, 10 minut – gotowe:-)
Archives Dania z ryżem
Quinoa (komosa ryżowa) z boczkiem, kurkami i bobem
Takie danie to samo zdrowie w dodatku w sezonowym wydaniu. Quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, (działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i immunostymulujące). Ponadto nasiona komosy zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów (spośród których dominują kwercetyna i kampferol). W związku z tym quinoa wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Do tej megazdrowej komosy dorzuciłam kurki i bób i odrobinę boczku żeby było trochę tłuszczyku:-)
Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami
Lekki, wegański posiłek. Dużo warzyw i komosa ryżowa, która zawiera białko (!), dużo flawonoidów (w tym kwercetyna) o właściwościach antyoksydacyjnych, saponiny (działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne), jest bogata w witaminy E, D oraz z grupy B. Jest też źródłem wielu minerałów jak cynk, magnez, potas, wapń czy żelazo. Warto ją włączyć do diety.
Ryż z piersią indyka w bliskowschodnich przyprawach – turbo proteinowe danie
Ryż z indykiem to jedno z ulubionych połączeń osób intensywnie trenujących na siłowniach. I ja to rozumiem, bo to pyszne i pożywne połączenie. Ja dołożyłam trochę orientu do tego zestawu i wyszło znakomite „risotto”, dobre tak samo na świeżo jak i zapakowane do pudełka i odgrzane w pracy:-)
Komosa ryżowa (quinoa) z kurczakiem i szparagami
Komosa ryżowa to bogate źródło witamin E, D oraz z grupy B i minerałów takich jak: cynk, magnez, potas, wapń czy żelazo. Charakteryzuje się również wysoką zawartością przeciwutleniaczy, które neutralizują rozwój wolnych rodników, nie zawiera glutenu i ma niski indeks glikemiczny. Podsumowując: warto włączyć do diety.
Curry z kurczaka z daktylami z ryżem jaśminowym
Curry to danie kuchni indyjskiej. Moje jest lekko słodkie, ostre, bardzo aromatyczne i obłędnie pyszne. A do tego fit i mocno proteinowe – w sam raz dla osób aktywnych fizycznie:-)
Łosoś pieczony z ryżem w tajskim stylu
Nigdy nie wyrzucam jedzenia, wszystko dostaje u mnie drugie życie. Np. jak macie ryż i łososia z poprzedniego dnia – zapraszam do gotowania:-)
Polędwiczka wieprzowa curry w mleku kokosowym
To danie inspirowane kuchnią indyjską. Wersja mocno odchudzona, za to wysokoproteinowa. W sam raz dla aktywnych fizycznie:-)
Ryż z krewetkami w ziołach tajskich
Dania z ryżem są wtedy szybkie, jak macie wcześniej ugotowany ryż. A ja mam, bo jak już gotuję, to od razu 1 szklankę suchego:-) Połączenie z krewetkami to pewniak – zawsze smakuje:-)
Indyk w mleku kokosowym z ryżem
Indyk to jedno z chudszych mięs, z dużą zawartością białka dlatego dania z niego są ulubione szczególnie przez osoby intensywnie ćwiczące. Ja też w swojej diecie mam dużo białka i taka dieta mi bardzo służy. Jesteś aktywny – jedz białko! 😉
Ryż z krewetkami, chorizo, groszkiem i czosnkiem niedźwiedzim
Kombinacja krewetek z chorizo to moja ulubiona. Hiszpanie nazywają takie dania ” mar y monte” („mar y montaña” – połączenie morza i gór, lądu). Spróbujcie zresztą sami:-)
Szybkie risotto na mleku kokosowym z krewetkami
Takie risotto to ja uwielbiam. Nie tylko dlatego, że jest pyszne i ma świetne makro, ale również dlatego, że robi się je w 15 minut ( a jak jestem bardzo głodna po treningu to nawet w 10 min.:-). A poza wszystkim wykorzystujemy zimny, niesmaczny ryż z poprzedniego dnia (albo sprzed dwóch, trzech dni:-).