Polędwiczka wieprzowa curry w mleku kokosowym

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji12 porcji

To danie inspirowane kuchnią indyjską. Wersja mocno odchudzona, za to wysokoproteinowa. W sam raz dla aktywnych fizycznie:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 100 g

Ilość porcji 12


Ilość na porcję
Ilość kalorii 148
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 6.8g11%
Węglowodany 2.7g1%
Białko 18.2g37%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 700 g polędwiczek wieprzowych
 115 g pieczarek (duża garść)
 10 g czosnku (kilka ząbków)
 25 g czosnku niedźwiedziego
 20 g pędów bambusa
 80 g marchewki
 50 g groszku mrożonego
 80 g pora (zielona część)
 400 ml mleko kokosowe light
 3 łyżka sosu sojowego
 przyprawy: mielona kolendra, curry, papryka słodka, pieprz cayenne
 1 łyżka oleju (może być słonecznikowy)

Sposób przygotowania

1

Pieczarki pokrójcie na mniejsze kawałki, marchewkę w kosteczkę, pora w talarki, mięso w grubą kostkę.

2

Mięso przesmażcie małymi partiami na suchej patelni (najlepiej granitowej lub innej z powłoką non-stick). Odłóżcie na bok.

3

Na tej samej patelni przesmażcie pieczarki. Odłóżcie na bok

4

Wlejcie do garnka z powłoką granitową (najlepiej) lub inną non-stick 1 łyżkę oleju. Teraz wrzućcie pora, marchewkę i pędy bambusa.

5

Dodajcie przyprawy, mleko kokosowe i sos sojowy.

6

Dodajcie wcześniej przesmażone mięso i pieczarki, zmniejszcie ogień o połowę, przykryjcie i niech się dusi ok. godziny.

7

Następnie dorzućcie zamrożony groszek, chwile pogotujcie wszystko, możecie teraz wyregulować ostrość dodając więcej pieprzu cayenne.

8

To danie świetnie smakuje z sypkim ryżem jaśminowym albo czarnym.

9

I do tego piękny zielony szpinak baby, krótko zrobiony na patelni, z czosnkiem i gałka muszkatołową.... pycha!

Składniki

 700 g polędwiczek wieprzowych
 115 g pieczarek (duża garść)
 10 g czosnku (kilka ząbków)
 25 g czosnku niedźwiedziego
 20 g pędów bambusa
 80 g marchewki
 50 g groszku mrożonego
 80 g pora (zielona część)
 400 ml mleko kokosowe light
 3 łyżka sosu sojowego
 przyprawy: mielona kolendra, curry, papryka słodka, pieprz cayenne
 1 łyżka oleju (może być słonecznikowy)

Sposób przygotowania

1

Pieczarki pokrójcie na mniejsze kawałki, marchewkę w kosteczkę, pora w talarki, mięso w grubą kostkę.

2

Mięso przesmażcie małymi partiami na suchej patelni (najlepiej granitowej lub innej z powłoką non-stick). Odłóżcie na bok.

3

Na tej samej patelni przesmażcie pieczarki. Odłóżcie na bok

4

Wlejcie do garnka z powłoką granitową (najlepiej) lub inną non-stick 1 łyżkę oleju. Teraz wrzućcie pora, marchewkę i pędy bambusa.

5

Dodajcie przyprawy, mleko kokosowe i sos sojowy.

6

Dodajcie wcześniej przesmażone mięso i pieczarki, zmniejszcie ogień o połowę, przykryjcie i niech się dusi ok. godziny.

7

Następnie dorzućcie zamrożony groszek, chwile pogotujcie wszystko, możecie teraz wyregulować ostrość dodając więcej pieprzu cayenne.

8

To danie świetnie smakuje z sypkim ryżem jaśminowym albo czarnym.

9

I do tego piękny zielony szpinak baby, krótko zrobiony na patelni, z czosnkiem i gałka muszkatołową.... pycha!

Polędwiczka wieprzowa curry w mleku kokosowym
(Visited 3 099 times, 22 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *