Łosoś pieczony z ryżem w tajskim stylu

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Nigdy nie wyrzucam jedzenia, wszystko dostaje u mnie drugie życie. Np. jak macie ryż i łososia z poprzedniego dnia - zapraszam do gotowania:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 0


Ilość na porcję
Ilość kalorii 485
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 25.8g40%
Węglowodany 29.7g10%
Białko 33.5g67%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 150 g upieczonego uprzednio łososia
 100 g ugotowanego uprzednio ryżu
 20 g czosnku niedźwiedziego
 1 żółty pomidor
 30 g pędów bambusa
 25 groszku cukrowego
 1 łyżeczek oleju sezamowego
 przyprawy: kolendra mielona, płatki chilli, zielona cebulka, kafir, sumak, ewentualnie sól lub sos sojowy

Sposób przygotowania

1

Na oleju sezamowym przesmażyć krótko czosnek niedźwiedzi, uprzednio lekko posiekany. Jak się skończy sezon na czosnek niedźwiedzi, możecie dodać szpinak baby.

2

Dodać przyprawy, chwilę zagrzać, żeby się "otworzyły".

3

Dodać pokrojonego w kostkę pomidora (jak nie macie żółtego, dajcie innego) i pędy bambusa. Chwilę zredukujcie nadmiar płynu z pomidora.

4

Dorzućcie kawałek łososia (może być inna ryba, mi został akurat łosoś z poprzedniego obiadu).

5

Teraz pora na ryż - gotuję zawsze więcej, bo potem lubię go wykorzystać do takich właśnie szybkich dań.

6

Na koniec zielony groszek cukrowy (wcześniej króciutko obgotowałam w osolonej wodzie).

7

Garść zieleniny (np. zielona cebulka) i gotowe:-)

Składniki

 150 g upieczonego uprzednio łososia
 100 g ugotowanego uprzednio ryżu
 20 g czosnku niedźwiedziego
 1 żółty pomidor
 30 g pędów bambusa
 25 groszku cukrowego
 1 łyżeczek oleju sezamowego
 przyprawy: kolendra mielona, płatki chilli, zielona cebulka, kafir, sumak, ewentualnie sól lub sos sojowy

Sposób przygotowania

1

Na oleju sezamowym przesmażyć krótko czosnek niedźwiedzi, uprzednio lekko posiekany. Jak się skończy sezon na czosnek niedźwiedzi, możecie dodać szpinak baby.

2

Dodać przyprawy, chwilę zagrzać, żeby się "otworzyły".

3

Dodać pokrojonego w kostkę pomidora (jak nie macie żółtego, dajcie innego) i pędy bambusa. Chwilę zredukujcie nadmiar płynu z pomidora.

4

Dorzućcie kawałek łososia (może być inna ryba, mi został akurat łosoś z poprzedniego obiadu).

5

Teraz pora na ryż - gotuję zawsze więcej, bo potem lubię go wykorzystać do takich właśnie szybkich dań.

6

Na koniec zielony groszek cukrowy (wcześniej króciutko obgotowałam w osolonej wodzie).

7

Garść zieleniny (np. zielona cebulka) i gotowe:-)

Łosoś pieczony z ryżem w tajskim stylu
(Visited 830 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *