Archives Pomysł na obiad

Marynowane tofu z patelni, papryka, por, pieczarki w przyprawach bliskowschodnich

Jeżeli nie przepadacie za tofu, to być może dlatego, że nie próbowaliście marynowanego tofu. Polecam zarówno na zimno, jak i na ciepło. Na przykład z warzywami z patelni – papryka, por i pieczarki dostępne są cały rok, świetnie smakują na ciepło. Danie doprawiłam bliskowschodnimi smakami mielonych ziaren kolendry i kuminu. Pysznie i sycąco, z porządną porcją wegańskiego białka.

Czytaj więcej

Shirataki z sosem z grzybów suszonych z kurczakiem, zielone warzywa na ciepło

Pyszny, lekki, wysokobiałkowy i sycący posiłek a tak mało kalorii? Tak, bo “makaron” shirataki to to tak naprawdę roślina, konyak – bardzo popularna w Japonii i na dalekim wschodzie. Ma do 10 kcal w 100 g, smak neutralny więc można łączyć ze wszystkim. Tym razem z mięsem kurczaka, sosem z suszonych grzybów i sporą porcją zielonych warzyw na ciepło.

Czytaj więcej

Tuńczyk w sosie własnym z warzywami na ciepło, czarnym ryżem, cieciorką i awokado

Często robię sobie takie kombinowane talerze z różnymi składnikami, na które akurat mam ochotę. Warzywa na ciepło fajnie się łączą niemal ze wszystkim, tuńczyka w puszce chyba każdy ma w domowej spiżarni a czarny ryż nie dość że smaczny to jeszcze pięknie wygląda i pachnie więc warto go włączyć do swojej diety. Takie talerze mają tę zaletę, że bardzo łatwo jest policzyć ile kalorii mamy w posiłku, ile w nim jest białka itd. Dla osób na redukcji albo tych aktywnych fizycznie to szczególnie istotne.

Czytaj więcej

Makaron shirataki, łosoś wędzony na gorąco, awokado, pieczarki i por z patelni

Bardzo smaczne połączenie łososia z porem, awokado i pieczarkami a makaron shirataki jest tu wypełniaczem. Nie ma drugiego tak niskokalorycznego produktu, który tak znakomicie przyjmuje smaki. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem (pochodzi z Japonii). Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub (lepiej) przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego, aczkolwiek np.ten z Biedronki jest całkiem smaczny.

Czytaj więcej

Tofu marynowane z dodatkami na ciepło (pieczarka, cukinia, papryka)

Wegański posiłek w 15 minut, niskokaloryczny, ze sporą porcją roślinnego białka z tofu – moja propozycja nie tylko dla wegan i nie tylko dla zabieganych. Dla tych, co za tofu nie przepadają, bo dawno temu spróbowali i było „fuj” mam dobrą wiadomość: spróbujcie tofu marynowane, w samym tylko Lidlu jest kilka rodzajów marynat. Próbujcie na zimno, na gorąco z patelni, na kanapkę i do posiłku zamiast mięska – może się przekonacie, że to jest smaczny i zdrowy produkt.

Czytaj więcej

Sos z kurczakiem i chorizo, zielone warzywa z patelni i ryż

Sosy na bazie kurczaka to smaczna i bezpieczna propozycja – prawie każdy lubi. Ale dodając coś wyrazistego, mamy zupełnie nowa odsłonę takiego sosu. Ja dodałam odrobinę chorizo – jest na tyle intensywne, że wystarczy mały kawałek a całe danie nabiera charakteru. Sos towarzyszył mi do dania z ryżem i warzywami z patelni: dwa superniskokaloryczne warzywa to por i cukinia – świetne wypełniacze posiłków, polecam nie tylko osobom na redukcji.

Czytaj więcej