Na leczo każdy ma swój przepis, najczęściej nie jeden. Ja robię z warzyw sezonowych (baza to cukinia, papryka) i tego co w lodówce. Polecam np. wersję z czarnymi oliwkami i chorizo – jak ktoś lubi smaki południa to taka wersja leczo będzie mu bardzo smakować. A jak ktoś wege to po prostu pomija chorizo 🙂
Archives Pomysł na obiad
Curry z kurczaka z orzechami
Curry z kurczaka z orzechami
Jajka sadzone na chińskim makaronie z fasolką szparagową
Jajka sadzone na chińskim makaronie z fasolką szparagową
Sałatka na ciepło z ziemniakiem, bobem i boczkiem
Ziemniaki z poprzedniego dnia można (i trzeba!) wykorzystać na różne sposoby. Ugotowane w całości są fajną baza do sałatek na ciepło. Np. z bobem, który ugotowany poprzedniego dnia już nie jest taki apetyczny i boczkiem, który pasuje niemalże do wszystkiego. Sałatka na ciepło ziemniak/boczek nawet w lecie smakuje wybornie a bób to takie sezonowy smaczek:-)
Polędwiczka wieprzowa, ziemniaki z wody, fasolka szparagowa
Macie ochotę na soczystą, smaczną porcję protein z mięska? To polecam obiadek z polędwiczka wieprzową:-)
Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami
Lekki, wegański posiłek. Dużo warzyw i komosa ryżowa, która zawiera białko (!), dużo flawonoidów (w tym kwercetyna) o właściwościach antyoksydacyjnych, saponiny (działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne), jest bogata w witaminy E, D oraz z grupy B. Jest też źródłem wielu minerałów jak cynk, magnez, potas, wapń czy żelazo. Warto ją włączyć do diety.
Kasza gryczana niepalona z krewetkami w ziołach i suszonymi pomidorami
Polecam pyszne, jednogarnkowe danie do zrobienia w kilka chwil. Niepalona kasa gryczana i krewetki – co Wy na to? Ja mówię: obłędnie pyszne!
Lawasz z zielonymi warzywami sezonowymi
Lawasz to tradycyjny ormiański chleb, cienki placek. Ten z dyskontu ma dobry skład, żadnych polepszaczy i jest naprawdę smaczny. Można w niego zawinąć niemalże wszystko – dzisiaj upakowałam w nim zielone warzywa sezowowe a ser ładnie to wszystko połączył:-)
Komosa ryżowa (quinoa) z kurczakiem i szparagami
Komosa ryżowa to bogate źródło witamin E, D oraz z grupy B i minerałów takich jak: cynk, magnez, potas, wapń czy żelazo. Charakteryzuje się również wysoką zawartością przeciwutleniaczy, które neutralizują rozwój wolnych rodników, nie zawiera glutenu i ma niski indeks glikemiczny. Podsumowując: warto włączyć do diety.
Lawasz z grillowanymi warzywami, kurczakiem i majonezem kolendrowym
Lawasz to tradycyjny ormiański chleb, cienki placek. Ten z dyskontu ma dobry skład, żadnych polepszaczy i jest naprawdę smaczny. Zawinęłam w niego warzywa, kurczaka (białko być musi;-) i majonez kolendrowy – całość zapiekłam w elektrycznym opiekaczu i wyszło wyśmienicie:-)
Potrawka z piersi kurczaka w kurkumie
Potrawki, sosy, jednogarnowe dania są wdzięczne i do gotowania i do przechowywania i do jedzenia. Wszelkie gulasze, sosy mięsne gotujemy zazwyczaj w większych ilościach, potem dobrze jest to poporcjować i zamrozić albo zamknąć na gorąco w słoiczkach i wyjąć wtedy, kiedy zatęsknimy za tym konkretnym daniem. Fajne jest też to, że można je za każdym razem łączyć z czymś innym (ryż, kasza, makaron, placuszki) i powstaje zupełnie inne danie:-)
Młoda kapusta z chorizo i kaszą gryczaną
Póki trwa sezon na młodą kapustę, warto ją jeść kombinując z różnymi dodatkami. Polecam szczególnie kiełbasę chorizo. Obłędnie pyszne!