Dobrze zbilansowany, smaczny obiad ze schabem. Warzywa i mięso robią się w jednym naczyniu, kaszę można ugotować zawczasu – całość nie angażuje naszego czasu, wstawiamy i się robi:-)
Archives Pomysł na obiad
Kopytka z boczkiem, groszkiem i parmezanem
Kopytka to takie polskie gnocchi dlatego świetnie smakują nie tylko z boczkiem ale też z parmezanem. Polecam w rozsądnych ilościach:-)
Warzywa duszone, pieczarki w sosie sojowym i jajka sadzone
Warzywa krótko duszone to jeden z moich ulubionych posiłków w okresie jesienno-zimowym. Do tego można kombinować z dodatkami. Np. jajka sadzone i pieczarki z patelni w sosie sojowym – pychota:-)
Warzywa duszone z chorizo, kasza gryczana
Polecam pomysł na sycące danie obiadowe z niepalonej kaszy gryczanej, warzyw i chorizo. Tylko odrobina tej pysznej, aromatycznej kiełbasy wystarczy, żeby potrawa nabrała wyjątkowego smaku. A wegetarianie i weganie po prostu mogą ja zupełnie pominąć i tez będzie pysznie.
Makaron pełnoziarnisty w sosie ze świeżych pomidorów
4 składniki, 10 minut, pyszne danie w wersji dla wegetarian a nawet wegan (bez sera).
Risotto dyniowe, pieczona pierś indyka i groszek
Taki obiad to porządny, wysokobiałkowy posiłek, a przy tym lekki, zdrowy no i po prostu ładnie i apetycznie wygląda. Sezon na dynię może trwać cały rok, wystarczy ją zamrozić.
Duszone warzywa korzenne i jajka sadzone
Warzywa krótko duszone są zdrowsze i łatwiej je trawimy od tych długo gotowanych. Do tego jajka sadzone z płynnym żółtkiem…. pycha jedzonko:-)
Pulpeciki arabskie (kefta) z kuskusem i brukselką
Pulpeciki arabskie (kefta) z kuskusem i brukselką
Warzywa korzenne duszone z cieciorką, kasza gryczana i fasolka
Wraz z sezonem jesiennym nabieram ochoty na warzywa korzenne i kasze. Moja propozycja to bardzo szybkie danie, sycące, smaczne i – co dla mnie istotne – fajnie się przechowuje i odgrzewa.
Satay z kurczaka w trawie cytrynowej i sos z masła migdałowego
W oryginale nazwa tego dania to: lemongrass chicken satay with almond butter dipping sauce – prawda, że ciekawie brzmi? 😉 Robi się szybko ale trzeba mieć sporo przypraw, których w polskiej kuchni nie znamy. Jak lubicie tajskie smaki, dania aromatyczne, słodko-kwaśne, wyraziste – zapraszam na mojego sataya z masłem migdałowym:-)
Krokiety z pieczarkami (z piekarnika)
Niektórzy uważają, że w krokietach najsmaczniejsza jest w właśnie chrupiąca skórka z panierką. Może i tak, ale życie jest sztuką wyboru: trzeba wybrać między mniej chrupiącą skórką a kalorycznością tej pysznej, panierowanej, usmażonej na złoto skórki:-) Spróbujcie mojej wersji, dla mnie pycha:-)
Filet rybny w duszonych w warzywach
Warzywa przygotowałam jak do „ryby po grecku”. A cała reszta to banał ale bardzo zdrowy, smaczny, no i niskokaloryczny.