Taki obiad to porządny, wysokobiałkowy posiłek, a przy tym lekki, zdrowy no i po prostu ładnie i apetycznie wygląda. Sezon na dynię może trwać cały rok, wystarczy ją zamrozić.
Archives Pomysł na obiad
Duszone warzywa korzenne i jajka sadzone
Warzywa krótko duszone są zdrowsze i łatwiej je trawimy od tych długo gotowanych. Do tego jajka sadzone z płynnym żółtkiem…. pycha jedzonko:-)
Pulpeciki arabskie (kefta) z kuskusem i brukselką
Pulpeciki arabskie (kefta) z kuskusem i brukselką
Warzywa korzenne duszone z cieciorką, kasza gryczana i fasolka
Wraz z sezonem jesiennym nabieram ochoty na warzywa korzenne i kasze. Moja propozycja to bardzo szybkie danie, sycące, smaczne i – co dla mnie istotne – fajnie się przechowuje i odgrzewa.
Satay z kurczaka w trawie cytrynowej i sos z masła migdałowego
W oryginale nazwa tego dania to: lemongrass chicken satay with almond butter dipping sauce – prawda, że ciekawie brzmi? 😉 Robi się szybko ale trzeba mieć sporo przypraw, których w polskiej kuchni nie znamy. Jak lubicie tajskie smaki, dania aromatyczne, słodko-kwaśne, wyraziste – zapraszam na mojego sataya z masłem migdałowym:-)
Krokiety z pieczarkami (z piekarnika)
Niektórzy uważają, że w krokietach najsmaczniejsza jest w właśnie chrupiąca skórka z panierką. Może i tak, ale życie jest sztuką wyboru: trzeba wybrać między mniej chrupiącą skórką a kalorycznością tej pysznej, panierowanej, usmażonej na złoto skórki:-) Spróbujcie mojej wersji, dla mnie pycha:-)
Filet rybny w duszonych w warzywach
Warzywa przygotowałam jak do „ryby po grecku”. A cała reszta to banał ale bardzo zdrowy, smaczny, no i niskokaloryczny.
Kasza gryczana z kurkami i kiełbasą
Jak lubicie kaszę gryczaną, to podrzucam pomysł na szybkie jedzonko z sezonowym twistem w postaci kurek:-)
Warzywa korzenne z chorizo i z kuskusem
To danie, chociaż przywołuje na myśl kuchnię bliskiego wschodu, najlepiej smakuje mi w jesienne i zimowe wieczory. Ale w lecie, kiedy warzywa są świeże, młode, kiedy mimo wszystko chce się coś konkretnego zjeść – polecam właśnie kuskus z warzywami w przyprawach bliskowschodnich. A chorizo to taka dodatkowa rozkosz dla mięsożerców:-) Co ważne w tym daniu: warzywa muszę być al dente, robimy je króciutko!
Smażona kapusta pekińska z chorizo i jajkami
Tylko 4 składniki, 10 minut, 371 kcal – wszystko tu pasuje: mało węglowodanów, dużo białka, aromatyczny tłuszczyk z chorizo picante. Ciekawe czy danie trafia również w Twój smak;-) Dla mnie petarda!
Quinoa (komosa ryżowa) z boczkiem, kurkami i bobem
Takie danie to samo zdrowie w dodatku w sezonowym wydaniu. Quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, (działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i immunostymulujące). Ponadto nasiona komosy zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów (spośród których dominują kwercetyna i kampferol). W związku z tym quinoa wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Do tej megazdrowej komosy dorzuciłam kurki i bób i odrobinę boczku żeby było trochę tłuszczyku:-)
Pulpeciki z piersi indyka w arabskich przyprawach, kuskus
Pyszne delikatne mięso indycze można przerobić na pyszne, wyraziste pulpeciki. W dodatku niskokaloryczne i wysokobiałkowe. Smaki Bliskiego Wschodu na wyciągnięcie ręki:-) Polecam!