Warzywa korzenne duszone z cieciorką, kasza gryczana i fasolka

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Wraz z sezonem jesiennym nabieram ochoty na warzywa korzenne i kasze. Moja propozycja to bardzo szybkie danie, sycące, smaczne i - co dla mnie istotne - fajnie się przechowuje i odgrzewa.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 437
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 5.4g9%
Węglowodany 73.4g25%
Białko 21.5g43%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 120 g pieczarek
 55 g marchewki (1 średnia)
 20 g pora
 20 g pietruszki
 1 łyżka sosu sojowego
 150 g cieciorki z puszki
 100 g ugotowanej kaszy gryczanej
 120 g ugotowanej fasolki szparagowej
 zioła tajskie, sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Pieczarki pokroić na pół, albo na świartki, podlać sosem sojowym i dusić ok 10 minut.

2

Dorzucić pokrojone warzywa ...

3

... posypać przyprawą "zioła tajskie" i przykryć. Dusić aż warzywa będą al dente.

4

Na końcu dorzucić cieciorkę z puszki...

5

... doprawić solą i pieprzem.

6

Ja zjadłam z kaszą gryczaną i fasolką szparagową ale to danie byłoby pyszne również z ryżem albo z dobrym pieczywem.

7

Składniki

 120 g pieczarek
 55 g marchewki (1 średnia)
 20 g pora
 20 g pietruszki
 1 łyżka sosu sojowego
 150 g cieciorki z puszki
 100 g ugotowanej kaszy gryczanej
 120 g ugotowanej fasolki szparagowej
 zioła tajskie, sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Pieczarki pokroić na pół, albo na świartki, podlać sosem sojowym i dusić ok 10 minut.

2

Dorzucić pokrojone warzywa ...

3

... posypać przyprawą "zioła tajskie" i przykryć. Dusić aż warzywa będą al dente.

4

Na końcu dorzucić cieciorkę z puszki...

5

... doprawić solą i pieprzem.

6

Ja zjadłam z kaszą gryczaną i fasolką szparagową ale to danie byłoby pyszne również z ryżem albo z dobrym pieczywem.

7

Warzywa korzenne duszone z cieciorką, kasza gryczana i fasolka
(Visited 718 times, 5 visits today)

2 Comments

  1. Anna 9 października 2021 at 07:40

    czy cieciorkę należy odsączyć?

    Reply
    1. ania 9 października 2021 at 08:24

      Cześć, tak, odsączyłam cieciorkę. A wody z puszki nie wylewaj, to jest „aqua faba” i nadaje się do różnych wegańskich przepisów na desery. Zastępuje bitą śmietanę:-)

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *