Risotto dyniowe, pieczona pierś indyka i groszek

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Taki obiad to porządny, wysokobiałkowy posiłek, a przy tym lekki, zdrowy no i po prostu ładnie i apetycznie wygląda. Sezon na dynię może trwać cały rok, wystarczy ją zamrozić.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 544
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 4.9g8%
Węglowodany 58.9g20%
Białko 62.6g126%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 400 g upieczonej w rękawie piersi indyka
 100 g ryżu carnaroli lub arborio
 350 g uduszonej dynii zwyczajnej
 150 g groszku mrożonego
 100 ml bulionu domowego (u mnie drobiowy)
 sól, kurkuma, papryka słodka, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania

1

Sól, kurkumę, paprykę słodką i pieprz ziołowy (po ok 1 łyżce) wsypać do miski....

2

.... zamarynować na sucho pierś z indyka (całą pierś to ok 550 g więc po nałożeniu dwóch porcji po 200 g zostanie odrobina, którą można zjeść na zimno, jak wędlinkę do pieczywa) ...

3

... przykryć i zostawić na minimum godzinę w lodówce (a najlepiej na całą noc).

4

Potem wsadzić do rękawa i piec ok. 60 min w temp 160 stopni. Zostawić w rękawie żeby mięso odpoczęło, potem można kroić.

5

Ryż wsypać do garnka granitowego (lub innego z powłoką non-stick) i uprażyć chwilkę.

6

Dodać bulion - ja miałam drobiony, ugotowany poprzedniego dnia, schłodzony w lodówce po czym usunęłam wierzchnią warstwę tłuszczu.

7

Dodać dynię uprzednio uduszoną do miękkości. Doprawić solą.

8

Groszek ugotować w odrobinie lekko osolonej wody, to zajmie Wam jakieś 5 minut.

9

Teraz wyłożyć na talerz, w podanych ilości wyszły dwie porcje.

10

Składniki

 400 g upieczonej w rękawie piersi indyka
 100 g ryżu carnaroli lub arborio
 350 g uduszonej dynii zwyczajnej
 150 g groszku mrożonego
 100 ml bulionu domowego (u mnie drobiowy)
 sól, kurkuma, papryka słodka, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania

1

Sól, kurkumę, paprykę słodką i pieprz ziołowy (po ok 1 łyżce) wsypać do miski....

2

.... zamarynować na sucho pierś z indyka (całą pierś to ok 550 g więc po nałożeniu dwóch porcji po 200 g zostanie odrobina, którą można zjeść na zimno, jak wędlinkę do pieczywa) ...

3

... przykryć i zostawić na minimum godzinę w lodówce (a najlepiej na całą noc).

4

Potem wsadzić do rękawa i piec ok. 60 min w temp 160 stopni. Zostawić w rękawie żeby mięso odpoczęło, potem można kroić.

5

Ryż wsypać do garnka granitowego (lub innego z powłoką non-stick) i uprażyć chwilkę.

6

Dodać bulion - ja miałam drobiony, ugotowany poprzedniego dnia, schłodzony w lodówce po czym usunęłam wierzchnią warstwę tłuszczu.

7

Dodać dynię uprzednio uduszoną do miękkości. Doprawić solą.

8

Groszek ugotować w odrobinie lekko osolonej wody, to zajmie Wam jakieś 5 minut.

9

Teraz wyłożyć na talerz, w podanych ilości wyszły dwie porcje.

10

Risotto dyniowe, pieczona pierś indyka i groszek
(Visited 537 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *