Satay z kurczaka w trawie cytrynowej i sos z masła migdałowego

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji6 porcji

W oryginale nazwa tego dania to: lemongrass chicken satay with almond butter dipping sauce - prawda, że ciekawie brzmi? 😉 Robi się szybko ale trzeba mieć sporo przypraw, których w polskiej kuchni nie znamy. Jak lubicie tajskie smaki, dania aromatyczne, słodko-kwaśne, wyraziste - zapraszam na mojego sataya z masłem migdałowym:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 6


Ilość na porcję
Ilość kalorii 178
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 1.1g2%
Węglowodany 8.45g3%
Białko 24.1g49%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 600 g fileta z piersi kurczaka
 200 ml mleka kokosowego light
 2 łyżka masła migdałowego od Olimp Sport Nutrition
 1 łyżka sosu rybnego
 1 łyżka oleju sezamowego
 10 g czosnku (2 ząbki)
 0,50 łyżeczek trawy cytrynowej
 0,50 łyżeczek kafiru
 0,50 łyżeczek mielonej kolendry
 0,50 łyżeczek imbiru suszonego
 1 łyżeczek suszonej kolendry
 1 łyżka soku z cytryny
 skórka otarta z 1 cytryny, szczypta płatków chilli

Sposób przygotowania

1

Kurczaka pokroić na paski (będziemy je nadziewać na patyczek).

2

Imbir, trawę cytrynową, kafir, czosnek (przeciśnięty przez praskę), chilli, skórkę otartą z cytryny (pamiętajcie, żeby sparzyć przedtem cytrynę!!!) wsypać do miski, w której będziemy marynować kurczaka.

3

DO przypraw dolać odrobinę mleka kokosowego, sos rybny i olej sezamowy.

4

Dokładnie wymieszać i zamarynować pokrojonego w paski kurczaka.

5

Przykryć, włożyć do lodówki na minimum 1 godziną a najlepiej całą noc.

6

Następnie wyjąć kurczaka z marynaty, otrzepać z nadmiaru przypraw (jak zostaną w nadmiarze, to zaczną się na grillu/patelni przypalać) i nadziać na patyczki do szaszłyków.

7

Marynatę przelać do rondelka, dolać resztę mleka kokosowego, sos sojowy, dodać masło migdałowe.

8

9

Dorzucić mieloną i suszoną kolendrę...

10

... wcisnąć cytrynę (ok 1 łyżki ale może być o wiele więcej).

11

Zblendować na gładko, zagotować i przelać do miseczki, w której będziemy maczać satay z kurczaka.

12

Satay usmażyć na grillu, patelni... jak kto może lub lubi.

13

Do tego możecie podać ryż, albo jakieś pieczywo typu flat bread....

14

Składniki

 600 g fileta z piersi kurczaka
 200 ml mleka kokosowego light
 2 łyżka masła migdałowego od Olimp Sport Nutrition
 1 łyżka sosu rybnego
 1 łyżka oleju sezamowego
 10 g czosnku (2 ząbki)
 0,50 łyżeczek trawy cytrynowej
 0,50 łyżeczek kafiru
 0,50 łyżeczek mielonej kolendry
 0,50 łyżeczek imbiru suszonego
 1 łyżeczek suszonej kolendry
 1 łyżka soku z cytryny
 skórka otarta z 1 cytryny, szczypta płatków chilli

Sposób przygotowania

1

Kurczaka pokroić na paski (będziemy je nadziewać na patyczek).

2

Imbir, trawę cytrynową, kafir, czosnek (przeciśnięty przez praskę), chilli, skórkę otartą z cytryny (pamiętajcie, żeby sparzyć przedtem cytrynę!!!) wsypać do miski, w której będziemy marynować kurczaka.

3

DO przypraw dolać odrobinę mleka kokosowego, sos rybny i olej sezamowy.

4

Dokładnie wymieszać i zamarynować pokrojonego w paski kurczaka.

5

Przykryć, włożyć do lodówki na minimum 1 godziną a najlepiej całą noc.

6

Następnie wyjąć kurczaka z marynaty, otrzepać z nadmiaru przypraw (jak zostaną w nadmiarze, to zaczną się na grillu/patelni przypalać) i nadziać na patyczki do szaszłyków.

7

Marynatę przelać do rondelka, dolać resztę mleka kokosowego, sos sojowy, dodać masło migdałowe.

8

9

Dorzucić mieloną i suszoną kolendrę...

10

... wcisnąć cytrynę (ok 1 łyżki ale może być o wiele więcej).

11

Zblendować na gładko, zagotować i przelać do miseczki, w której będziemy maczać satay z kurczaka.

12

Satay usmażyć na grillu, patelni... jak kto może lub lubi.

13

Do tego możecie podać ryż, albo jakieś pieczywo typu flat bread....

14

Satay z kurczaka w trawie cytrynowej i sos z masła migdałowego
(Visited 593 times, 9 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *