Wiele moich wiosennych przepisów zawiera w składzie czosnek niedźwiedzi. Pisałam już o tym, że to cudowne zielsko nadaje się do wszystkiego, jest super zdrowe powinniśmy zajadać się nim garściami. Mimo że sezon na świeży czosnek trwa krótko (kwiecień/maj) można go przechowywać w postaci pesto. A tymczasem, mając pod ręką świeże liście czosnku, pokombinujmy z daniami: najprostsze połączenia są często najbardziej udane w smaku. Czosnek – makaron – awokado – kolendra – pyszne, zdrowe, sycące danie dla wegan i nie tylko.
Archives Pomysł na obiad
Syrniki na wytrawnie z chorizo i brokułem
Kiedy został Ci twaróg i nie masz ochoty na kluski leniwe, twarożek czy naleśniki z serem, proponuję syrniki na wytrawnie. Przygotowanie zajmie Wam kilka minut, można je zjeść z warzywami, jako dodatek do gulaszu albo połączyć w jednym daniu z chorizo i brokułem. Szybkie, proste, smaczne, sycące danie z dużą porcją białka.
Makaron ryżowy z indykiem, chorizo i brokułem
Danie z resztek może być pyszne i pożywne. Np. nóżka/trzonek brokuła – zazwyczaj się go wyrzuca, bo jest twardy i łykowaty ale ja go wykorzystuje nie tylko do zup-kremów ale również do innych potraw. Wystarczy obrać w wierzchniej warstwy, pokroić i można ugotować, upiec – co kto lubi. W smaku przypomina bardziej kalarepę niż brokuła. Połączyłam go z chudym indykiem, chorizo i makaronem ryżowym. Wyszło przepysznie.
Gulasz z wołowego udźca z kaszą pęczak i brokułem
Przepyszne, rozpływające się wołowe mięsko, z pełnego smaku udźca do tego pęczak i piękny, zielony brokuł. To moja propozycja na obiad i to nie jeden, bo gulasz zrobiłam 1,35 kg więc został zamrożony w porcjach i będę się nim delektować jeszcze czas jakiś:-)
Bakłażan z farszem z brokuła, kuskusu i fety
Resztki ugotowanego brokuła, kawałek fety, kuskus z obiadu i bakłażan. Oto fajny pomysł na wykorzystanie resztek. Pyszny farsz zamknięty w zdrowym warzywku, danie wegetariańskie ale z niezłą porcją białka, dietetyczne i lekkie.
Zapiekanka „gołąbkowa”
Lubię jeść gołąbki ale nie lubię ich zawijać. No to robię zapiekankę „gołąbkową”. W mojej wersji jest – a jakże – mocno fit i mega białkowa. Polecam szczególnie dla aktywnych fizycznie:-)
Sałatka na ciepło z kurczakiem, cukinią, papryką, pieczarkami i orzechami
Porządna porcja wysokobiałkowej sałatki, w sam raz dla osób aktywnych i tych, którzy mają zwiększone zapotrzebowanie na proteiny. Ale sałatka jest też świetna dla osób na diecie redukcyjnej, bo jest bardzo sycąca i ma niewiele kalorii w dużej objętości.
Makaron razowy z piersią kurczaka, porem, papryką, pieczarkami i groszkiem
Takie danie to konkretna porcja białka z mięsa. Danie idealne dla aktywnych: pełnoziarnisty makaron, dużo warzyw no i mięso z piersi kurczaka. Jest pysznie, fit i w 15 minut.
Spaghetti pełnoziarniste z awokado, porem, pak choi, groszkiem i pieczarkami
Między makaronem pełnoziarnistym a „białym” nie ma znaczącej różnicy w kaloriach ale jest zasadnicza różnica w ilości składników odżywczych. O ile mąka biała i jej wytwory zawiera głównie kalorie, o tyle produkty z pełnego ziarna zawierają: błonnik, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, cynk, żelazo. Są doskonałym źródłem błonnika, stanowiącego naturalną miotełkę dla jelit. Dzięki temu zapobiegają dolegliwościom trawiennym takim jak wzdęcia, zaparcia, zgaga, a także wspierają zachowanie szczupłej sylwetki. Wielką zaletą produktów pełnoziarnistych jest to, że na długo zapewniają uczucie sytości. Dlatego zamieniajmy białe na pełnoziarniste kiedy tylko możemy. Makaron pełnoziarnisty (u mnie Barilla) z warzywnymi dodatkami, to moja pyszna propozycja dla tych co chcą jeść zdrowo.
Polędwiczki z piersi kurczaka z warzywami z patelni
Kurczak z warzywami to zdecydowanie niskokaloryczny posiłek a w połączeniu z dobrymi węglowodanami stworzy kompletne danie. Polecam do ryżu pełnoziarnistego, kaszy lub makaronu.
Makaron z klopsikami z Ikea, warzywa z patelni
Pokazywałam już tutaj dania z gotowymi klopsikami z Ikea. Lubię mieć zapas mrożonych, bo w 15 minut mogę mieć obiad mięsny i nie będzie to szybki w obróbce kurczak czy indyk. Zresztą jest kilka rodzajów klopsików: drobiowe, wołowe, roślinne, rybne (moje ulubione). Polecam spróbować jak ktoś jeszcze nie miał okazji. Dzisiaj do klopsików ugotowałam makaron do ramenu (najszybciej się gotuje). Do tego najszybsze w obróbce warzywa: pieczarki, pora, rzodkiewkę i groszek. Porcja konkretna, w sam raz na aktywny dzień.
Ryż basmati, owoce morza z patelni, sałatka na ciepło z pora i groszku
Nie lubię spędzać dużo czasu na przygotowywaniu posiłków. Lubię jak jest szybko, smacznie i zdrowo. No i żeby danie było lekkie, fit. Takie po którym chce się żyć a nie leżeć i trawić:-) I to jest właśnie takie danie: pyszny, sypki aromatyczny ryż, spora porcja owoców morza i warzywka. Bardzo polecam!