Archives Pomysł na obiad

Spaghetti pełnoziarniste z awokado, porem, pak choi, groszkiem i pieczarkami

Między makaronem pełnoziarnistym a „białym” nie ma znaczącej różnicy w kaloriach ale jest zasadnicza różnica w ilości składników odżywczych. O ile mąka biała i jej wytwory zawiera głównie kalorie, o tyle produkty z pełnego ziarna zawierają: błonnik, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, cynk, żelazo. Są doskonałym źródłem błonnika, stanowiącego naturalną miotełkę dla jelit. Dzięki temu zapobiegają dolegliwościom trawiennym takim jak wzdęcia, zaparcia, zgaga, a także wspierają zachowanie szczupłej sylwetki. Wielką zaletą produktów pełnoziarnistych jest to, że na długo zapewniają uczucie sytości. Dlatego zamieniajmy białe na pełnoziarniste kiedy tylko możemy. Makaron pełnoziarnisty (u mnie Barilla) z warzywnymi dodatkami, to moja pyszna propozycja dla tych co chcą jeść zdrowo.

Czytaj więcej

Makaron z klopsikami z Ikea, warzywa z patelni

Pokazywałam już tutaj dania z gotowymi klopsikami z Ikea. Lubię mieć zapas mrożonych, bo w 15 minut mogę mieć obiad mięsny i nie będzie to szybki w obróbce kurczak czy indyk. Zresztą jest kilka rodzajów klopsików: drobiowe, wołowe, roślinne, rybne (moje ulubione). Polecam spróbować jak ktoś jeszcze nie miał okazji. Dzisiaj do klopsików ugotowałam makaron do ramenu (najszybciej się gotuje). Do tego najszybsze w obróbce warzywa: pieczarki, pora, rzodkiewkę i groszek. Porcja konkretna, w sam raz na aktywny dzień.

Czytaj więcej

Ryż basmati, owoce morza z patelni, sałatka na ciepło z pora i groszku

Nie lubię spędzać dużo czasu na przygotowywaniu posiłków. Lubię jak jest szybko, smacznie i zdrowo. No i żeby danie było lekkie, fit. Takie po którym chce się żyć a nie leżeć i trawić:-) I to jest właśnie takie danie: pyszny, sypki aromatyczny ryż, spora porcja owoców morza i warzywka. Bardzo polecam!

Czytaj więcej

Perłowy kuskus z pieczonymi warzywami, szpinakiem i bobem

Upieczone warzywa są znakomitym dodatkiem ale też mogą grać główna rolę w posiłkach wegetariańskich i wegańskich. Ja zazwyczaj nie doprawiam ich niczym przed pieczeniem, więc pasują mi do dań z różnych regionów. Mając upieczone wcześniej warzywa, możemy w kilkanaście minut przygotować pyszny, zdrowy i sycący posiłek. Np. z kuskusem perłowym (mhammas). Jest to jedna z moich ulubionych „kasz”, chociaż w rzeczywistości jest to rodzaj drobnego makaronu z pszenicy durum. Tak czy owak – smakuje znakomicie:-)

Czytaj więcej

Spaghetti pełnoziarniste z kurczakiem, pieczarkami i brokułem

Makaron to pewniak. Dołożymy ulubione dodatki i mamy gotowy posiłek. Kurczak, pieczarki i brokuł – to w naszym kraju ulubione dodatki. Nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych, produkty są tanie, dostępne cały rok. Taki posiłek powstaje w 15 minut. A jak zachowamy odpowiednie proporcje, to takie makaronowe danie może być również wysokobiałkowym posiłkiem dla aktywnych.

Czytaj więcej

Śledzie z suszonymi pomidorami, oliwkami i pestkami dyni, podane z gotowanymi ziemniakami

Przepis na te doskonałe śledzie mam od kolegi, który doskonale gotuje, wędkuje i na rybach zna się jak mało kto. Chwilę zajęło mi znalezienie odpowiednich śledzi ale jak już je kupiłam, to pomysł był jeden: śledzie z przepisu Marka:-) No wyszły pyszne, inne od innych. A że lubię śledzie z gotowanymi ziemniakami – to całe danie wygląda właśnie tak!

Czytaj więcej