Archives Pasty, sosy i smarowidła

Perłowy kuskus i pieczone warzywa korzenne z orzechowym sosem

Bardzo lubię warzywa korzenne, najchętniej upieczone, bo są intensywne w smaku, można zrobić od razu więcej i łączyć je w różnych posiłkach z kaszami, mięsem, rybą albo robić sałatki. Jak np. taka z sosem orzechowym w stylu bliskowschodnim, który wybitnie – moim zdaniem – gra z takimi warzywami. Do tego garść świeżej sałaty, orzechy, ulubiona kasza… znakomity, lekki posiłek w sezonie jesienno-zimowym.

Czytaj więcej

Satay z kurczaka w trawie cytrynowej i sos z masła migdałowego

W oryginale nazwa tego dania to: lemongrass chicken satay with almond butter dipping sauce – prawda, że ciekawie brzmi? 😉 Robi się szybko ale trzeba mieć sporo przypraw, których w polskiej kuchni nie znamy. Jak lubicie tajskie smaki, dania aromatyczne, słodko-kwaśne, wyraziste – zapraszam na mojego sataya z masłem migdałowym:-)

Czytaj więcej

Pasta jajeczna z twarogiem i słodką papryką

Pasty do kanapek to bardzo fajna propozycja dla zabieganych. Robi się szybko, można przechowywać i zabrać do pracy na drugie śniadanie. Najczęściej jadam pasty z jajek lub z jajkami, bo mają dużo białka i długo mnie „trzymają”:-) Tym razem wzmocniłam pastę o proteiny z twarogu:-) Bardzo polecam, szczególnie rano, albo po treningu…

Czytaj więcej

Tapenada z czarnych oliwek

Zupełnie nie fit! Ale przecież to nie danie, to zaledwie przegryzka, przekąska, tapa:-) Zresztą nawet na redukcji można jeść wszystko. Trzeba tylko pamiętać, że kluczem jest ilość. A tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W przeciwieństwie do cukru, bo cukru z pożywienia nie potrzebujemy wcale. I fajnie jest się od niego odzwyczaić:-)

Czytaj więcej