Talerz dla dwojga: lekki, smaczny posiłek w upalny, letni dzień.
Archives Pasty, sosy i smarowidła
Perłowy kuskus i pieczone warzywa korzenne z orzechowym sosem
Bardzo lubię warzywa korzenne, najchętniej upieczone, bo są intensywne w smaku, można zrobić od razu więcej i łączyć je w różnych posiłkach z kaszami, mięsem, rybą albo robić sałatki. Jak np. taka z sosem orzechowym w stylu bliskowschodnim, który wybitnie – moim zdaniem – gra z takimi warzywami. Do tego garść świeżej sałaty, orzechy, ulubiona kasza… znakomity, lekki posiłek w sezonie jesienno-zimowym.
Gofry gryczane z twarożkiem i szpinakiem
Gofry wytrawne to moje ulubione. Gofry śniadaniowe zamiast kanapek to bardzo dobry pomysł dla tych, którzy lubią kombinować w kuchni i potrzebują odmiany.
Satay z kurczaka w trawie cytrynowej i sos z masła migdałowego
W oryginale nazwa tego dania to: lemongrass chicken satay with almond butter dipping sauce – prawda, że ciekawie brzmi? 😉 Robi się szybko ale trzeba mieć sporo przypraw, których w polskiej kuchni nie znamy. Jak lubicie tajskie smaki, dania aromatyczne, słodko-kwaśne, wyraziste – zapraszam na mojego sataya z masłem migdałowym:-)
Pasta z bobu i masła orzechowego
Pastę – smarowidło z bobu można robić cały rok. Bób się doskonale przechowuje w zamrażalniku, trzeba go tylko zamrozić póki jest świeży a nie zleżały w lodówce (najgorsza opcja to plastikowy worek do przechowywania!). Do mojego smarowidła dodałam odrobinę kremu orzechowego – świetnie zagrało:-)
Jajka w koszulkach na kremie z brokuła i kurki na maśle
Korzystając z sezonu na świeże kurki, proponuję włączyć je do śniadania. Oczywiście z jajem:-)
Pasta jajeczna z twarogiem i słodką papryką
Pasty do kanapek to bardzo fajna propozycja dla zabieganych. Robi się szybko, można przechowywać i zabrać do pracy na drugie śniadanie. Najczęściej jadam pasty z jajek lub z jajkami, bo mają dużo białka i długo mnie „trzymają”:-) Tym razem wzmocniłam pastę o proteiny z twarogu:-) Bardzo polecam, szczególnie rano, albo po treningu…
Tapenada z czarnych oliwek
Zupełnie nie fit! Ale przecież to nie danie, to zaledwie przegryzka, przekąska, tapa:-) Zresztą nawet na redukcji można jeść wszystko. Trzeba tylko pamiętać, że kluczem jest ilość. A tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W przeciwieństwie do cukru, bo cukru z pożywienia nie potrzebujemy wcale. I fajnie jest się od niego odzwyczaić:-)
Kremowa pasta z bobu z tahini i jogurtem
Bób to pyszne warzywo strączkowe, doskonale się przechowuje zamrożone (trzeba zamrozić świeżo kupiony), można robić z niego sałatki, można miksować na zupy, można robić z niego przeróżne smarowidła. I oto przepis na jedno z nich:-)
Wegański sos do makaronu – bardzo fit
Podrzucam Wam przepis na genialny sos do makaronu. Genialny, bo jest bardzo fit, można zrobić na zapas i daje kilka możliwości komponowania posiłków. Za każdym razem można podać jako zupełnie nowe danie: z tuńczykiem, z kurczakiem, z chorizo….. I za każdym razem smakuje znakomicie:-)
Pesto z czosnku niedźwiedziego i nerkowców
Pesto z czosnku niedźwiedziego i nerkowców
Sos fit z grzybów suszonych
Sos fit z grzybów suszonych