Archives Makarony

Linguini nero z owocami morza, awokado i pomidorkami z patelni

Kocham makarony! Nie jestem w tym odosobniona, makarony lubi prawie każdy. Są cudowne, bo nie dość że same przybierają różną formę, można je zrobić w różnych smakach i kolorach dodając do ciasta różne naturalne „barwniki”, to jeszcze pasuję niemalże do wszystkiego. No to dzisiaj czarne linguini nero (sepia) w pysznej kompozycji z owocami morza, awokado i pomidorkami. Danie lekkie, sycące, wysokoproteinowe i ładne:-)

Czytaj więcej

Spaghetti pełnoziarniste z awokado, porem, pak choi, groszkiem i pieczarkami

Między makaronem pełnoziarnistym a „białym” nie ma znaczącej różnicy w kaloriach ale jest zasadnicza różnica w ilości składników odżywczych. O ile mąka biała i jej wytwory zawiera głównie kalorie, o tyle produkty z pełnego ziarna zawierają: błonnik, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, cynk, żelazo. Są doskonałym źródłem błonnika, stanowiącego naturalną miotełkę dla jelit. Dzięki temu zapobiegają dolegliwościom trawiennym takim jak wzdęcia, zaparcia, zgaga, a także wspierają zachowanie szczupłej sylwetki. Wielką zaletą produktów pełnoziarnistych jest to, że na długo zapewniają uczucie sytości. Dlatego zamieniajmy białe na pełnoziarniste kiedy tylko możemy. Makaron pełnoziarnisty (u mnie Barilla) z warzywnymi dodatkami, to moja pyszna propozycja dla tych co chcą jeść zdrowo.

Czytaj więcej

Makaron z klopsikami z Ikea, warzywa z patelni

Pokazywałam już tutaj dania z gotowymi klopsikami z Ikea. Lubię mieć zapas mrożonych, bo w 15 minut mogę mieć obiad mięsny i nie będzie to szybki w obróbce kurczak czy indyk. Zresztą jest kilka rodzajów klopsików: drobiowe, wołowe, roślinne, rybne (moje ulubione). Polecam spróbować jak ktoś jeszcze nie miał okazji. Dzisiaj do klopsików ugotowałam makaron do ramenu (najszybciej się gotuje). Do tego najszybsze w obróbce warzywa: pieczarki, pora, rzodkiewkę i groszek. Porcja konkretna, w sam raz na aktywny dzień.

Czytaj więcej

Tagliatelle z suszonymi pomidorami, krewetki i warzywa z patelni

W sklepach dostępne są rozmaite makarony. Warto czasem kupić taki z dodatkiem produktu, który sprawi, że i smak i kolor jest unikalny. Ja użyłam makaronu z dodatkiem suszonych pomidorów, połączyłam go z krewetkami i warzywami. Obiad był gotowy w 15 minut. Warunek: krewetki wyjmijcie wcześniej – przed pracą wyjmuję, po pracy kończę danie.

Czytaj więcej

Spaghetti pełnoziarniste z kurczakiem, pieczarkami i brokułem

Makaron to pewniak. Dołożymy ulubione dodatki i mamy gotowy posiłek. Kurczak, pieczarki i brokuł – to w naszym kraju ulubione dodatki. Nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych, produkty są tanie, dostępne cały rok. Taki posiłek powstaje w 15 minut. A jak zachowamy odpowiednie proporcje, to takie makaronowe danie może być również wysokobiałkowym posiłkiem dla aktywnych.

Czytaj więcej

Spaghetti pełnoziarniste z zielonymi warzywami i pesto

Zielony talerz! Bardzo lubię takie kompozycje i lubię jak jest tematycznie. Dzisiaj na zielono:-) Duża porcja obiadowa a tylko 526 kcal. Lekki, pyszny i zdrowy posiłek. Białka niewiele jak na mój główny posiłek ale za to jak pięknie wyszło:-) Jestem zaskoczona ile zielonego można wygrzebać z lodówki. Przygotowanie zajęło mi tyle czasu, ile gotowanie makaronu.

Czytaj więcej

Ramen z kurczakiem w sosie sojowym

Ramen to zupa z makaronem – japońskie danie składające się z bulionu, makaronu i innych składników. Wersji jest tyle, ilu jest kucharzy. Ja potrzebowałam zjeść danie wysokobiałkowe, więc mój ramen powstał z dużą porcją polędwiczek z piersi kurczaka. Mając wcześniej ugotowany bulion, całe danie robi się 10 minut. W sam raz po treningu, kiedy musisz szybko zjeść porządny, proteinowy posiłek.

Czytaj więcej