Podrzucam Wam przepis na genialny sos do makaronu. Genialny, bo jest bardzo fit, można zrobić na zapas i daje kilka możliwości komponowania posiłków. Za każdym razem można podać jako zupełnie nowe danie: z tuńczykiem, z kurczakiem, z chorizo..... I za każdym razem smakuje znakomicie:-)
Wielkość porcji 100 g
Ilość porcji 16
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 51
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 1.3g2%
- Węglowodany 7.2g3%
- Białko 2.1g5%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek, oliwki i pieczarki w plasterki, kapustę (najlepiej wykorzystać twardą część) posiekać.
W dużym garnku z powłoką non-stick przesmażyć krótko na 1 łyżeczce oliwy cebule i czosnek.
Następnie dodać paprykę. Poddusić 3 minutki.
Dorzucić pieczarki, kolejne 3 minutki na ogniu.
Kapustę dajemy pod koniec bo najszybciej dochodzi.
Jeszcze tylko oliwki i można dodać przyprawy.
Łyżka papryki słodkiej, suszona bazylia i oregano do smaku, sól, pieprz.
Teraz wlewamy sos tomate frito i puszkę pomidorów krojonych.
Redukujemy, wrzucamy garść posiekanej świeżej bazylii.
I to jest doskonały sos:-) Albo baza, bo ja raz go zjadam tylko z makaronem, innym razem dorzucam tuńczyka z puszki, albo pierś z kurczaka, albo chorizo...
Składniki
Sposób przygotowania
Paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek, oliwki i pieczarki w plasterki, kapustę (najlepiej wykorzystać twardą część) posiekać.
W dużym garnku z powłoką non-stick przesmażyć krótko na 1 łyżeczce oliwy cebule i czosnek.
Następnie dodać paprykę. Poddusić 3 minutki.
Dorzucić pieczarki, kolejne 3 minutki na ogniu.
Kapustę dajemy pod koniec bo najszybciej dochodzi.
Jeszcze tylko oliwki i można dodać przyprawy.
Łyżka papryki słodkiej, suszona bazylia i oregano do smaku, sól, pieprz.
Teraz wlewamy sos tomate frito i puszkę pomidorów krojonych.
Redukujemy, wrzucamy garść posiekanej świeżej bazylii.
I to jest doskonały sos:-) Albo baza, bo ja raz go zjadam tylko z makaronem, innym razem dorzucam tuńczyka z puszki, albo pierś z kurczaka, albo chorizo...