Wielkość porcji 140 g
Ilość porcji 3
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 164
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 10.1g16%
- Węglowodany 12.5g5%
- Białko 4.5g9%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Grzyby wrzucić do garnka, zalać odrobiną wody, przykryć i zagotować. Wyłączyć, odstawić. Przecedzić, grzyby pokroić z grubsza (albo drobno, jak kto woli).
Na maśle przesmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulkę, dodać pokrojone grzyby, odrobinę wody spod grzybów i zredukować.
Doprawić sola, pierzem, na końcu dodać śmietankę.
Jak zgęstnieje, dodać zieleninę (szczypiorek, natka pietruszki) i gotowe.
Sos można zamknąć na gorąco w słoiku i przechowywać w lodówce.
Składniki
Sposób przygotowania
Grzyby wrzucić do garnka, zalać odrobiną wody, przykryć i zagotować. Wyłączyć, odstawić. Przecedzić, grzyby pokroić z grubsza (albo drobno, jak kto woli).
Na maśle przesmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulkę, dodać pokrojone grzyby, odrobinę wody spod grzybów i zredukować.
Doprawić sola, pierzem, na końcu dodać śmietankę.
Jak zgęstnieje, dodać zieleninę (szczypiorek, natka pietruszki) i gotowe.
Sos można zamknąć na gorąco w słoiku i przechowywać w lodówce.
przepis beznadziejny
brak informacji czy grzyby namaczać, nie wiadomo ile gotować, itd.
Dziękuję za czas poświęcony na napisanie tego komentarza. Pragnę wyjaśnić, że nigdy nie miałam aspiracji, aby uczyć tutaj gotowania. Swojego bloga kieruję więc do osób, które mają niezłe pojęcie o gotowaniu, a jedynie szukają inspiracji i pomysłów na “odchudzone” wersje dań popularnych dań, na ciekawe połączenia smaków i posiłki, które są wysokobiałkowe, niskokaloryczne, ciekawe w smaku, zdrowsze… Co do przepisu, który Pan skomentował: nie pisałam o namaczaniu, bo ja grzybów nie namaczałam. Dokładnie tak jak to opisałam: zalałam wodą i gotowałam. Pozdrawiam serdecznie, jeżeli będzie Pan miał pytania czy sugestie co do innych przepisów – chętnie się włączę w dyskusję. Anka