Sos fit z grzybów suszonych

KategoriaTags, , , , Wybierz ilość porcji3 porcje
Wartości odżywcze

3 ilość porcji

Serving size

140 g


Amount per serving
Ilość kalorii164
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 10.1g13%
Węglowodany 12.5g5%
Białko 4.5g9%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 50 g suszonych grzybów
 1 cebula
 20 g masła
 100 ml śmietanki 12% "do zup i sosów"

Sposób przygotowania

1

Grzyby wrzucić do garnka, zalać odrobiną wody, przykryć i zagotować. Wyłączyć, odstawić. Przecedzić, grzyby pokroić z grubsza (albo drobno, jak kto woli).

2

Na maśle przesmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulkę, dodać pokrojone grzyby, odrobinę wody spod grzybów i zredukować.

3

Doprawić sola, pierzem, na końcu dodać śmietankę.

4

Jak zgęstnieje, dodać zieleninę (szczypiorek, natka pietruszki) i gotowe.

5

Sos można zamknąć na gorąco w słoiku i przechowywać w lodówce.

Składniki

 50 g suszonych grzybów
 1 cebula
 20 g masła
 100 ml śmietanki 12% "do zup i sosów"

Sposób przygotowania

1

Grzyby wrzucić do garnka, zalać odrobiną wody, przykryć i zagotować. Wyłączyć, odstawić. Przecedzić, grzyby pokroić z grubsza (albo drobno, jak kto woli).

2

Na maśle przesmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulkę, dodać pokrojone grzyby, odrobinę wody spod grzybów i zredukować.

3

Doprawić sola, pierzem, na końcu dodać śmietankę.

4

Jak zgęstnieje, dodać zieleninę (szczypiorek, natka pietruszki) i gotowe.

5

Sos można zamknąć na gorąco w słoiku i przechowywać w lodówce.

Notes

Sos fit z grzybów suszonych
(Visited 21 031 times, 56 visits today)

4 Comments

  1. beznadzieja 24 grudnia 2022 at 10:14

    przepis beznadziejny
    brak informacji czy grzyby namaczać, nie wiadomo ile gotować, itd.

    Reply
    1. ania 26 grudnia 2022 at 13:33

      Dziękuję za czas poświęcony na napisanie tego komentarza. Pragnę wyjaśnić, że nigdy nie miałam aspiracji, aby uczyć tutaj gotowania. Swojego bloga kieruję więc do osób, które mają niezłe pojęcie o gotowaniu, a jedynie szukają inspiracji i pomysłów na „odchudzone” wersje dań popularnych dań, na ciekawe połączenia smaków i posiłki, które są wysokobiałkowe, niskokaloryczne, ciekawe w smaku, zdrowsze… Co do przepisu, który Pan skomentował: nie pisałam o namaczaniu, bo ja grzybów nie namaczałam. Dokładnie tak jak to opisałam: zalałam wodą i gotowałam. Pozdrawiam serdecznie, jeżeli będzie Pan miał pytania czy sugestie co do innych przepisów – chętnie się włączę w dyskusję. Anka

      Reply
  2. Aldonka 4 czerwca 2025 at 10:30

    Pani Aniu, wszystkie Pani przepisy są wspaniałe i bardzo dobrze opisane .
    Jestem teraz na emeryturze i udoskonalam swoje umiejętności tylko dzięki Pani.
    Moja rodzina jest teraz zachwycona moim gotowaniem, a ja wyjaśniam im, że to tylko Pani Ani zasługa.
    Serdecznie dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

    Reply
    1. ania 5 czerwca 2025 at 14:19

      Z całego serca dziękuję za tak ciepłe i wzruszające słowa! To ogromna radość wiedzieć, że moje przepisy są pomocne i sprawiają przyjemność zarówno Pani, jak i całej rodzinie. Gotowanie to wspaniała przygoda, a świadomość, że mogę towarzyszyć Pani w tej kulinarnej pasji, jest dla mnie największym wyróżnieniem. Życzę wielu smakowitych sukcesów i jeszcze więcej radości przy stole. Serdecznie pozdrawiam, Ania

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *