3 ilość porcji
140 g
- Amount per serving
- Ilość kalorii164
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 10.1g13%
- Węglowodany 12.5g5%
- Białko 4.5g9%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Grzyby wrzucić do garnka, zalać odrobiną wody, przykryć i zagotować. Wyłączyć, odstawić. Przecedzić, grzyby pokroić z grubsza (albo drobno, jak kto woli).

Na maśle przesmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulkę, dodać pokrojone grzyby, odrobinę wody spod grzybów i zredukować.

Doprawić sola, pierzem, na końcu dodać śmietankę.

Jak zgęstnieje, dodać zieleninę (szczypiorek, natka pietruszki) i gotowe.

Sos można zamknąć na gorąco w słoiku i przechowywać w lodówce.

Składniki
Sposób przygotowania
Grzyby wrzucić do garnka, zalać odrobiną wody, przykryć i zagotować. Wyłączyć, odstawić. Przecedzić, grzyby pokroić z grubsza (albo drobno, jak kto woli).

Na maśle przesmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulkę, dodać pokrojone grzyby, odrobinę wody spod grzybów i zredukować.

Doprawić sola, pierzem, na końcu dodać śmietankę.

Jak zgęstnieje, dodać zieleninę (szczypiorek, natka pietruszki) i gotowe.

Sos można zamknąć na gorąco w słoiku i przechowywać w lodówce.


przepis beznadziejny
brak informacji czy grzyby namaczać, nie wiadomo ile gotować, itd.
Dziękuję za czas poświęcony na napisanie tego komentarza. Pragnę wyjaśnić, że nigdy nie miałam aspiracji, aby uczyć tutaj gotowania. Swojego bloga kieruję więc do osób, które mają niezłe pojęcie o gotowaniu, a jedynie szukają inspiracji i pomysłów na „odchudzone” wersje dań popularnych dań, na ciekawe połączenia smaków i posiłki, które są wysokobiałkowe, niskokaloryczne, ciekawe w smaku, zdrowsze… Co do przepisu, który Pan skomentował: nie pisałam o namaczaniu, bo ja grzybów nie namaczałam. Dokładnie tak jak to opisałam: zalałam wodą i gotowałam. Pozdrawiam serdecznie, jeżeli będzie Pan miał pytania czy sugestie co do innych przepisów – chętnie się włączę w dyskusję. Anka
Pani Aniu, wszystkie Pani przepisy są wspaniałe i bardzo dobrze opisane .
Jestem teraz na emeryturze i udoskonalam swoje umiejętności tylko dzięki Pani.
Moja rodzina jest teraz zachwycona moim gotowaniem, a ja wyjaśniam im, że to tylko Pani Ani zasługa.
Serdecznie dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
Z całego serca dziękuję za tak ciepłe i wzruszające słowa! To ogromna radość wiedzieć, że moje przepisy są pomocne i sprawiają przyjemność zarówno Pani, jak i całej rodzinie. Gotowanie to wspaniała przygoda, a świadomość, że mogę towarzyszyć Pani w tej kulinarnej pasji, jest dla mnie największym wyróżnieniem. Życzę wielu smakowitych sukcesów i jeszcze więcej radości przy stole. Serdecznie pozdrawiam, Ania
a ja podpytam pani Aniu ile taki sos zamknięty na gorąco w słoiku można trzymać w lodówce? 🙂 mam dużo grzybów i chciałabym więcej sosu zrobić 🙂 pozdrawiam serdecznie!
Dzień dobry, dobre pytanie, bo jaj mam duże doświadczenie:-) zazwyczaj gotuję większe ilości i albo mrożę, albo własnie zamykam w słoikach. Zakmnięty na gorąco słoik może stać w lodówce kilka tygodni ale trzeba pamiętać o kilku sprawach: słoik i pokrywka muszą być superczyste (najlepiej wyparzone) – jak dostanie się bakteria, to zacznie się szybko psuć. Druga sprawa to pokrywka – musi być szczelna. Wiem z doświdczenia, że po kilkukrotnym użyciu pokrywki już nie trzymają i trzeba je wymieniać. Trzecia sprawa: do słoików wlewamy niemalże gotujący się produkt – dlatego najlepiej robic to nad zlewem, bo już mi się zdarzyło, że słoik pękł. I ostatnie: zakręcamy na maksa i odwracamy do góry nogami. Jak wystygnie odwracamy i można juz przechowywać w lodówce. Jeżeli zamierza Pani przechowywać dłużej, to ja bym radziła gotowy sos po prostu zamrozić. NIgdy nie robiłam tego ale można przetestować. Pozdrawiam serdecznie, Ania.