Bliny gryczane wywodzą się z kuchni rosyjskiej i z pewnością nie są dietetyczne. Ja je odchudziłam i oto proponuję Wam pyszne fit bliny z pastą łososiową: porządna porcja białka i niewiele kalorii. Efektowne i smaczne danie:-)
Wielkość porcji 1
Ilość porcji 16
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 42
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 0.6g1%
- Węglowodany 6.8g3%
- Białko 1.7g4%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki (poza mąką) energicznie wymieszać aż do rozpuszczenia się drożdży. Na końcu dodać mąkę, wymieszać łyżką albo zmiksować, przykryć ściereczką i zostawić na minimum godzinę do wyrośnięcia.
Smażyć na patelni bez tłuszczu, najlepiej granitowej lub innej z powłoką non-stick, z grubym dnem.
Bliny gryczane wg mojego przepisu są znacznie mniej kaloryczne niż te oryginalne, rosyjskie: z klarowanym masłem i smażone na dużej ilości tłuszczu.
Ale coś za coś - moje nie są tak mięciutkie i elastyczne. Za to podane np, z pastą łososiową - przepis w dziale "pasty, sosy i smarowidła" https://aniagotujefit.pl/przepisy/pasta-lososiowa-z-chudego-twarogu/ - smakują znakomicie, dostarczają sporo białka i są bardzo fit.
Moja propozycja podania: 2 bliny, 2 duże łyżki pasty łososiowej, plasterek cytryny (nie zapomnijcie sparzyć skórki!) i świeży koperek. Efektowne, prawda?:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki (poza mąką) energicznie wymieszać aż do rozpuszczenia się drożdży. Na końcu dodać mąkę, wymieszać łyżką albo zmiksować, przykryć ściereczką i zostawić na minimum godzinę do wyrośnięcia.
Smażyć na patelni bez tłuszczu, najlepiej granitowej lub innej z powłoką non-stick, z grubym dnem.
Bliny gryczane wg mojego przepisu są znacznie mniej kaloryczne niż te oryginalne, rosyjskie: z klarowanym masłem i smażone na dużej ilości tłuszczu.
Ale coś za coś - moje nie są tak mięciutkie i elastyczne. Za to podane np, z pastą łososiową - przepis w dziale "pasty, sosy i smarowidła" https://aniagotujefit.pl/przepisy/pasta-lososiowa-z-chudego-twarogu/ - smakują znakomicie, dostarczają sporo białka i są bardzo fit.
Moja propozycja podania: 2 bliny, 2 duże łyżki pasty łososiowej, plasterek cytryny (nie zapomnijcie sparzyć skórki!) i świeży koperek. Efektowne, prawda?:-)