Salmorejo (czyt.salmoreho) to chłodnik z pomidorów. Przyrządza się go podobnie jak gazpacho ale jest znacznie bardziej kaloryczny. Znakomity na upały czyli przez cały "pomidorowy" sezon.
Wielkość porcji 300
Ilość porcji 4
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 290
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 16.1g25%
- Węglowodany 29.1g10%
- Białko 8.7g18%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Blendujemy pomidory na gładki krem, następnie przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się resztek skórek i pestek.
Wrzucamy z powrotem do blendera, dodajemy ośródkę z bagietki, czosnek i zostawiamy na 10 minut.
Blendujemy na gładki krem, dolewamy oliwę, winagrę isolimy.
Tradycyjne salmorejo (czyt.salmoreho) jada się dobrze schłodzone, posypane siekanym drobno jajkiem na twardo i szynką jamon serrano ale tym razem jej nie dałam więc nie jest wliczona do makro.
Składniki
Sposób przygotowania
Blendujemy pomidory na gładki krem, następnie przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się resztek skórek i pestek.
Wrzucamy z powrotem do blendera, dodajemy ośródkę z bagietki, czosnek i zostawiamy na 10 minut.
Blendujemy na gładki krem, dolewamy oliwę, winagrę isolimy.
Tradycyjne salmorejo (czyt.salmoreho) jada się dobrze schłodzone, posypane siekanym drobno jajkiem na twardo i szynką jamon serrano ale tym razem jej nie dałam więc nie jest wliczona do makro.