Ciekawa propozycja na smaczne, wysokobiałkowe śniadanie z jajkiem poszetowym.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 459
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 22.4g35%
- Węglowodany 32.9g11%
- Białko 32.1g65%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Kurki oczyściłam z grubsza, podsmażyłam ma oleju.m Pod koniec dodałam zieloną dymkę, sól i pieprz.
1 jajko wymieszałam widelcem z twarogiem i mąką kukurydzianą, doprawiłam solą....
... i usmażyłam w obręczy placuszek.
Najpierw jedna strona, na małym ogniu, pod przykryciem, potem druga strona.
Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.
Pomidorki przesmażyłam na tej samej patelni, na której wcześniej smażyłam kurki.
Na talerz wyłożyłam rukolę, na to placuszek, a na niego jajko.
Obok kurki, pomidorki, posypałam czarnym sezamem i gotowe.
Składniki
Sposób przygotowania
Kurki oczyściłam z grubsza, podsmażyłam ma oleju.m Pod koniec dodałam zieloną dymkę, sól i pieprz.
1 jajko wymieszałam widelcem z twarogiem i mąką kukurydzianą, doprawiłam solą....
... i usmażyłam w obręczy placuszek.
Najpierw jedna strona, na małym ogniu, pod przykryciem, potem druga strona.
Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.
Pomidorki przesmażyłam na tej samej patelni, na której wcześniej smażyłam kurki.
Na talerz wyłożyłam rukolę, na to placuszek, a na niego jajko.
Obok kurki, pomidorki, posypałam czarnym sezamem i gotowe.