Klopsiki z Ikea w warzywach

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Klopsiki z Ikea można kupić zamrożone. Są wołowe, drobiowe, roślinne, wegańskie i były kiedyś rybne (najlepsze!) ale od dłuższego czasu są niedostępne. Lubię mieć je w swojej zamrażarce, bo jak już naprawdę nie mam nic w lodówce, a potrzebuję mięcha, to są idealne. Połączyłam je z warzywami i resztkami hiszpańskich wędlin- całość wyszła białkowo-tłuszczowo czyli tak jak chciałam, a przy tym pysznie i do syta.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 516
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 33.3g52%
Węglowodany 30.4g11%
Białko 27.5g56%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 150 g klopsików wołowych meatballs z Ikea (10 szt)
 160 g kapusty pekińskiej
 100 g czerwonej papryki
 90 g pora
 75 g chorizo, salami (resztki wędlin)
 400 g pomidorów z puszki
 20 g czosnku
 sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania

1

Patelnię spryskałam olejem w sprayu, wrzuciłam pokrojone chorizo i po dorzuciałm pokrojone chwili warzywa.

2

Dodałamposiekaną kapustę pekińską (dobrze przyjmuje smaki, jest super niskokaloryczna więc stanowi dobry wypełniacz) i świeże zioła, doprawiłam sola i pieprzem. Chwilkę poddusiłam.

3

Na wierzch ułożyłam 10 zamrożonych klopsików wołowych "köttbullar" z Ikea (mają dobry skład). Zmniejszyłam ogień, dodałam pomidory z puszki, przykryłam i dusiłam aż klopsiki były gorące.

4

5

6

7

8

Składniki

 150 g klopsików wołowych meatballs z Ikea (10 szt)
 160 g kapusty pekińskiej
 100 g czerwonej papryki
 90 g pora
 75 g chorizo, salami (resztki wędlin)
 400 g pomidorów z puszki
 20 g czosnku
 sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania

1

Patelnię spryskałam olejem w sprayu, wrzuciłam pokrojone chorizo i po dorzuciałm pokrojone chwili warzywa.

2

Dodałamposiekaną kapustę pekińską (dobrze przyjmuje smaki, jest super niskokaloryczna więc stanowi dobry wypełniacz) i świeże zioła, doprawiłam sola i pieprzem. Chwilkę poddusiłam.

3

Na wierzch ułożyłam 10 zamrożonych klopsików wołowych "köttbullar" z Ikea (mają dobry skład). Zmniejszyłam ogień, dodałam pomidory z puszki, przykryłam i dusiłam aż klopsiki były gorące.

4

5

6

7

8

Klopsiki z Ikea w warzywach
(Visited 352 times, 6 visits today)

2 Comments

  1. Magda 4 października 2024 at 14:53

    Brakuje połowy przepisu , bo co z pomidorami, chorizo i czosnkiem? 🤔

    Reply
    1. ania 4 października 2024 at 15:15

      Dzień dobry, przepis uzupełniłam, dziękuję za zwrócenie uwagi. Jednak kolejność czynności nie ma większego znaczenia, chodziło mi o pokazanie pomysłu na łączenie składników, bo sam sposób wykonania jest banalnie prosty. Pozdrawiam serdecznie, Ania

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *