Pieczywo proteinowe z awokado i jajkiem poszetowym

Oceń przepisKategoriaTagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Moje ulubione, bo z jajkiem poszetowym:-) Bardzo smaczne, zdrowe, sycące i ładne. Polecam nauczyć się robić jajka poszetowe, nie jest to bardzo trudne - niżej opisałam jak to zrobić. Smacznego:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 406
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 26.4g41%
Węglowodany 9.9g4%
Białko 27.4g55%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 2 jajka
 50 awokado Haas (1/2 owocu)
 sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

2

3

4

5

6

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 2 jajka
 50 awokado Haas (1/2 owocu)
 sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

2

3

4

5

6

Pieczywo proteinowe z awokado i jajkiem poszetowym
(Visited 183 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *