Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 7
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 256
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 8.5g14%
- Węglowodany 30.9g11%
- Białko 8.8g18%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Mąkę pszenną wsypcie do misy robota planetarnego (jak nie macie to wszystko róbcie ręcznie). W środku trzeba zrobić dołeczek a do dołeczka wlać rozczyn (zaczyn:-)): 60 ml letniego mleka + drożdże + cukier - wymieszać dokładnie i wlać do dołeczka, lekko tylko przemieszać zagęszczając mąką otaczającą dołeczek.
Zostawić na 15 minute, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać mąkę krupczatkę, ziemniaki przeciśnięte przez praskę, sól, zioła prowansalskie i letnią wodę (tyle tylko, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję, myślę, że max 100 ml). Nastawcie robota na 15 minut i niech wyrobi Wam ciasto. Potem je przykryjcie ściereczką i zostawcie w nieprzewiewnym miejscu na około godzinę, żeby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto podzielcie na 7 części. Na podsypanej mąką stolnicy (albo na blacie) rozwałkujcie każdy kawałek, połóżcie na nim parówkę i sklejcie brzegi formując coś na kształt hot-doga.
Wstawcie do rozgrzanego piekarnika: 230 C na ok 30 minut.
Takie buły z parówką w środku świetnie smakują z jakąkolwiek zupą-kremem albo z barszczykiem.
Składniki
Sposób przygotowania
Mąkę pszenną wsypcie do misy robota planetarnego (jak nie macie to wszystko róbcie ręcznie). W środku trzeba zrobić dołeczek a do dołeczka wlać rozczyn (zaczyn:-)): 60 ml letniego mleka + drożdże + cukier - wymieszać dokładnie i wlać do dołeczka, lekko tylko przemieszać zagęszczając mąką otaczającą dołeczek.
Zostawić na 15 minute, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać mąkę krupczatkę, ziemniaki przeciśnięte przez praskę, sól, zioła prowansalskie i letnią wodę (tyle tylko, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję, myślę, że max 100 ml). Nastawcie robota na 15 minut i niech wyrobi Wam ciasto. Potem je przykryjcie ściereczką i zostawcie w nieprzewiewnym miejscu na około godzinę, żeby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto podzielcie na 7 części. Na podsypanej mąką stolnicy (albo na blacie) rozwałkujcie każdy kawałek, połóżcie na nim parówkę i sklejcie brzegi formując coś na kształt hot-doga.
Wstawcie do rozgrzanego piekarnika: 230 C na ok 30 minut.
Takie buły z parówką w środku świetnie smakują z jakąkolwiek zupą-kremem albo z barszczykiem.