Krem z pieczonej dyni zwyczajnej, chipsy z boczku, grzanki z czosnkiem

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Jak już upieczecie dynię (obojętnie jaki gatunek), możecie ją z powodzeniem mrozić. Ja zamykam w woreczki i wyjmuję porcjami kiedy mam ochotę na zupę, sernik dyniowy, ciasto itd.

Składniki

 200 g upieczonej dyni zwyczajne
 100 g mleka kokosowego light
 125 ml bulionu domowego (u mnie drobiowy)
 40 g boczku gotowanego
 1 bułeczka pełnoziarnista (ok. 45 g)
 1 ząbek czosnku
 kurkuma, mielona kolendra, sól, chilli
 zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Dynię pokroić na cząstki i upiec w 200 stopniach przez ok. godzinę. Dynia zwyczajna to chyba najtwardsza z dyni, każdą inna pieczemy krócej. Można skórę odkroić przed pieczeniem albo zdjąć po pieczeniu.

2

Plasterki boczku uprażyć na suchej patelni.

3

Dynię przełożyć do garnka, wlać mleko kokosowe i bulion, zagotować, zblendować. Resztę upieczonej dyni można poporcjować i zamrozić.

4

Krem doprawiamy - ja dodałam kurkumę, mielona kolendrę, odrobinę chilli i nie soliłam bo boczek jest słony. Ale jak chcecie możecie posolić.

5

Bułeczkę (najlepiej z dnia poprzedniego) przekroić, zapiec w tosterze i wetrzeć czosnek.

6

Teraz tylko odrobina zielonej cebulki i gotowe:-)

Składniki

 200 g upieczonej dyni zwyczajne
 100 g mleka kokosowego light
 125 ml bulionu domowego (u mnie drobiowy)
 40 g boczku gotowanego
 1 bułeczka pełnoziarnista (ok. 45 g)
 1 ząbek czosnku
 kurkuma, mielona kolendra, sól, chilli
 zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Dynię pokroić na cząstki i upiec w 200 stopniach przez ok. godzinę. Dynia zwyczajna to chyba najtwardsza z dyni, każdą inna pieczemy krócej. Można skórę odkroić przed pieczeniem albo zdjąć po pieczeniu.

2

Plasterki boczku uprażyć na suchej patelni.

3

Dynię przełożyć do garnka, wlać mleko kokosowe i bulion, zagotować, zblendować. Resztę upieczonej dyni można poporcjować i zamrozić.

4

Krem doprawiamy - ja dodałam kurkumę, mielona kolendrę, odrobinę chilli i nie soliłam bo boczek jest słony. Ale jak chcecie możecie posolić.

5

Bułeczkę (najlepiej z dnia poprzedniego) przekroić, zapiec w tosterze i wetrzeć czosnek.

6

Teraz tylko odrobina zielonej cebulki i gotowe:-)

Krem z pieczonej dyni zwyczajnej, chipsy z boczku, grzanki z czosnkiem
(Visited 473 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *