Jajka sadzone na warzywach z przyprawą gruzińską

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Kolejny pomysł na jajka sadzone a la "szakszuka" - tym razem podkręciłam mieszanką ziół gruzińskich "chmeli suneli" - jak nie znacie, to polecam, bo to coś zupełnie wyjątkowego (można kupić w necie).

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 354
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 22.7g35%
Węglowodany 18.5g7%
Białko 18.4g37%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 80 g pora (zielona część)
 5 g masła
 120 g cukinii (1/2 średniej)
 25 g groszku mrożonego
 2 jajka
 45 g czarnych oliwek
 przyprawa "chmeli suneli", sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Pora pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię (najlepsza granitowa lub inna z powłoką non-stick), dodać masło i czarnuszkę.

2

Po chwili dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię, mrożony groszek, chwilę podprażyć.

3

Dodać szczyptę (pół łyżeczki) przyprawy "chmeli suneli" lub innej mieszanki przypraw. Mogą to być zioła toskańskie, albo prowansalskie albo greckie... Jestem przekonana, że w każdej wersji będzie pysznie.

4

Dodać czarne oliwki pokrojone na mniejsze kawałki i szczyptę soli.

5

Po chwili zmniejszyć ogień, wpić jajka, przykryć i kontrolować aż białko będzie ścięte.

6

Ja się zagapiłam i trochę przeciągnęłam, niestety żółtko nie jest płynne - więc bądźcie czujni jak chcecie mieć żółteczko takie jak powinno być:-)

Składniki

 80 g pora (zielona część)
 5 g masła
 120 g cukinii (1/2 średniej)
 25 g groszku mrożonego
 2 jajka
 45 g czarnych oliwek
 przyprawa "chmeli suneli", sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Pora pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię (najlepsza granitowa lub inna z powłoką non-stick), dodać masło i czarnuszkę.

2

Po chwili dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię, mrożony groszek, chwilę podprażyć.

3

Dodać szczyptę (pół łyżeczki) przyprawy "chmeli suneli" lub innej mieszanki przypraw. Mogą to być zioła toskańskie, albo prowansalskie albo greckie... Jestem przekonana, że w każdej wersji będzie pysznie.

4

Dodać czarne oliwki pokrojone na mniejsze kawałki i szczyptę soli.

5

Po chwili zmniejszyć ogień, wpić jajka, przykryć i kontrolować aż białko będzie ścięte.

6

Ja się zagapiłam i trochę przeciągnęłam, niestety żółtko nie jest płynne - więc bądźcie czujni jak chcecie mieć żółteczko takie jak powinno być:-)

Jajka sadzone na warzywach z przyprawą gruzińską
(Visited 338 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *