Jajka poszetowe na kromce pieczywa proteinowego, wędlina drobiowa i sałatka z pora na ciepło

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Pyszne śniadanie, bo z jajem:-) Jest tak jak lubię, i tak jaj jest najlepiej dla osoby na redukcji i aktywnej fizycznie: duża porcja białka i pełny talerz. Do tego smacznie i ładnie:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 452
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 23.2g36%
Węglowodany 24.9g9%
Białko 32.5g65%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2 jajka
 1 kromka pieczywa proteinowego
 2 suszone pomidory z oleju
 2 ząbki czosnku
 100 g pora
 38 g wędliny drobiowej (gotowa pierś indyka)
 sól, pieprz, zielenina

Sposób przygotowania

1

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

2

Pora pokroiłam w plasterki i wraz z czosnkiem (tez w plasterkach) podprażyłam krótko na patelni spryskanej oliwą. Doprawiłam solą.

3

Kromkę pieczywa proteinowego przekroiłam na pół, na każdą ułożyłam po plasterki wędliny (gotowana pierś indyka) i po jajku.

4

Do pora dorzuciłam pokrojone w paski suszone pomidory.

5

Całość posypałam świeżo zmielonym pieprzem i zieloną cebulką.

6

7

8

9

Składniki

 2 jajka
 1 kromka pieczywa proteinowego
 2 suszone pomidory z oleju
 2 ząbki czosnku
 100 g pora
 38 g wędliny drobiowej (gotowa pierś indyka)
 sól, pieprz, zielenina

Sposób przygotowania

1

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

2

Pora pokroiłam w plasterki i wraz z czosnkiem (tez w plasterkach) podprażyłam krótko na patelni spryskanej oliwą. Doprawiłam solą.

3

Kromkę pieczywa proteinowego przekroiłam na pół, na każdą ułożyłam po plasterki wędliny (gotowana pierś indyka) i po jajku.

4

Do pora dorzuciłam pokrojone w paski suszone pomidory.

5

Całość posypałam świeżo zmielonym pieprzem i zieloną cebulką.

6

7

8

9

Jajka poszetowe na kromce pieczywa proteinowego, wędlina drobiowa i sałatka z pora na ciepło
(Visited 215 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *