Gulasz z szynki, młode ziemniaki i zielone warzywa z patelni

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Bardzo dietetyczny posiłek z dużą porcją zielonych warzyw i chudym mięskiem.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 567
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 14.9g23%
Węglowodany 78.7g27%
Białko 31.5g63%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g gulaszu z szynki (przepis niżej)
 210 g ugotowanych młodych ziemniaków
 100 g zielonej papryki
 50 g mrożonego groszku
 90 g pora (zielona część)
 20 g cebulki
 1 łyżeczek oliwy

Sposób przygotowania

1

Do przygotowania gulaszu użyłam: 715 g mięsa od szynki wieprzowej, 2 pietruszki (135 g), 2 małe marchewki (110 g), 60 g selera, dwie cebule (115 g), 1 kartonik sosu "tomate frito" (400 g) i wodę.

2

Mięso przesmażyłam bez tłuszczu w garnku z granitową powłoką. Dodałam przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, cząber, słodką paprykę, majeranek.

3

Dodałam pokrojone warzywa, zalałam wodą (tylko tyle wody żeby ledwo przykryła mięso). W międzyczasie można dolewać wodę, pilnujcie żeby się mięso nie przypaliło, trzeba od czasu do czasu zamieszać.

4

Ugotowałam na małym ogniu do miękkości. Dodałam tomate frito, doprawiłam solą i pieprzem. Zredukowałam. Wyszło 1560 g gulaszu. Pozamykałam na gorąco w słoiczki i mam na kilka razy.

5

6

Warzywa poddusiłam na odrobinie oliwy: najpierw paprykę zielona pokrojoną w kostkę, dorzuciłam do niech zieloną część pora pokrojonego w talarki a na końcu groszek mrożony. Doprawiłam solą i pieprzem.

7

Dania dopełniły młode ziemniaczki.

Składniki

 200 g gulaszu z szynki (przepis niżej)
 210 g ugotowanych młodych ziemniaków
 100 g zielonej papryki
 50 g mrożonego groszku
 90 g pora (zielona część)
 20 g cebulki
 1 łyżeczek oliwy

Sposób przygotowania

1

Do przygotowania gulaszu użyłam: 715 g mięsa od szynki wieprzowej, 2 pietruszki (135 g), 2 małe marchewki (110 g), 60 g selera, dwie cebule (115 g), 1 kartonik sosu "tomate frito" (400 g) i wodę.

2

Mięso przesmażyłam bez tłuszczu w garnku z granitową powłoką. Dodałam przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, cząber, słodką paprykę, majeranek.

3

Dodałam pokrojone warzywa, zalałam wodą (tylko tyle wody żeby ledwo przykryła mięso). W międzyczasie można dolewać wodę, pilnujcie żeby się mięso nie przypaliło, trzeba od czasu do czasu zamieszać.

4

Ugotowałam na małym ogniu do miękkości. Dodałam tomate frito, doprawiłam solą i pieprzem. Zredukowałam. Wyszło 1560 g gulaszu. Pozamykałam na gorąco w słoiczki i mam na kilka razy.

5

6

Warzywa poddusiłam na odrobinie oliwy: najpierw paprykę zielona pokrojoną w kostkę, dorzuciłam do niech zieloną część pora pokrojonego w talarki a na końcu groszek mrożony. Doprawiłam solą i pieprzem.

7

Dania dopełniły młode ziemniaczki.

Gulasz z szynki, młode ziemniaki i zielone warzywa z patelni
(Visited 881 times, 10 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *