Fit sos bolognese z indykiem

Oceń przepisKategoriaTagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Pomidorowy sos z mięsem to typowy dodatek do makaronu. Ja przygotowuję wersję z mięsem z mielonej piersi indyka, który jest bardzo chudym i wysokobiałkowym mięsem.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 100 g


Ilość na porcję
Ilość kalorii 88
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 2g4%
Węglowodany 4.6g2%
Białko 12.8g26%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 400 g zmielonej piersi indyka
 150 g cebuli
 200 g papryki
 3 ząbli czosnku
 1 łyżka oliwy
 1 puszka pomidorów krojonych
 1 szklanka passaty
 przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

1

Mięso przełożyć do dużej patelni, najlepiej granitowej lub innej z powłoką non-stick, Dodać zioła: bazylia, zioła prowansalskie, i ciągle mieszając smażyć mięso, jednocześnie rozdrabniając je (mięso mielone, zwłaszcza rozmrożone, ma tendencję do zbijania się w duże grudy). Mięso musi się ugotować, jak odparuje płyn, dolejcie trochę bulionu lub po prostu wody. Jak mięso będzie gotowe połączycie je z sosem - robicie go w osobnym rondlu.

2

W rondlu zrobić warzywną część sosu: na łyżce oliwy zeszklić cebulkę, czosnek, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, jak wszystko odparuje, przełożyć warzywa do mięsa, doprawić suszona bazylią i zalać pomidorami z puszki i passatą. Zredukować i doprawić solą i pieprzem.

3

Dobrze jest posypać czymś zielonym, idealnie gdyby to była bazylia ale szczypiorek, natka czy oregano też będą OK.
Tego typu sosy świetnie się przechowują w zamrażalniku. Ja robię zawsze więcej, porcjuję do plastikowych pudełeczka albo worków na mrożonki i przechowuję do następnej ochoty na to danie:-)

Składniki

 400 g zmielonej piersi indyka
 150 g cebuli
 200 g papryki
 3 ząbli czosnku
 1 łyżka oliwy
 1 puszka pomidorów krojonych
 1 szklanka passaty
 przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

1

Mięso przełożyć do dużej patelni, najlepiej granitowej lub innej z powłoką non-stick, Dodać zioła: bazylia, zioła prowansalskie, i ciągle mieszając smażyć mięso, jednocześnie rozdrabniając je (mięso mielone, zwłaszcza rozmrożone, ma tendencję do zbijania się w duże grudy). Mięso musi się ugotować, jak odparuje płyn, dolejcie trochę bulionu lub po prostu wody. Jak mięso będzie gotowe połączycie je z sosem - robicie go w osobnym rondlu.

2

W rondlu zrobić warzywną część sosu: na łyżce oliwy zeszklić cebulkę, czosnek, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, jak wszystko odparuje, przełożyć warzywa do mięsa, doprawić suszona bazylią i zalać pomidorami z puszki i passatą. Zredukować i doprawić solą i pieprzem.

3

Dobrze jest posypać czymś zielonym, idealnie gdyby to była bazylia ale szczypiorek, natka czy oregano też będą OK.
Tego typu sosy świetnie się przechowują w zamrażalniku. Ja robię zawsze więcej, porcjuję do plastikowych pudełeczka albo worków na mrożonki i przechowuję do następnej ochoty na to danie:-)

Fit sos bolognese z indykiem
(Visited 2 090 times, 22 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *