Kremowa zupa rybna

Oceń przepisKategoria, Tagi, , Wybierz ilość porcji2 porcje

Zupy rybne nie są w naszym kraju bardzo popularne a szkoda, bo to zdrowe, smaczne i sycące posiłki.
Ten przepis może Was przekona, że warto włączyć zupy rybne do Waszego menu.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 350 ml

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 229
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 4g7%
Węglowodany 12.1g5%
Białko 34.9g70%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 300 ml bulionu rybnego
 ½ szklanki passaty
 ½ puszki pomidorów krojonych
 1 łyżka przecieru pomidorowego
 160 g polędwiczek z dorsza (2 szt)
 20 g kaparów
 5 pomidorów suszonych
 50 g groszku mrożonego
 przyprawy: sok z cytryny, sól, biały pieprz, świeża kolendra

Sposób przygotowania

1

Bulion rybny, passatę, pomidory z puszki i przecier zagotujcie i zblendujcie. Bulion rybny to nic innego jak wygotowane resztki rybie z warzywami. Warto zrobić od razu więcej i zamrozić w porcjach.

Do zblendowanego bulionu wrzućcie suszone pomidory lekko tylko pokrojone (pomidory nie te z oleju), dwie zamrożone polędwiczki z dorsza (może być oczywiście inna ryba ale dorsz jest a.chudy, b.ma dużo białka). Dodawanie zamrożonej ryby ma tę zaletę, że nie rozwali się szybko w gorącym bulionie a lubię jak są duże kawałki ryby, a poza tym nie tracicie wody z rozmrożenia ryby, która też ma trochę aromatu rybiego przecież.

Na koniec dorzućcie kapary i mrożony groszek, 3 minutki i gotowe.

2

To taka najszybsza wersja rybnej zupy o ile macie bulion rybny. Jak nie macie to możecie pokombinować z bulionem z kostki (nie wiem czy w Polsce do dostania w sklepie ale w necie są kostki rybne Knorra popularne na rynkach krajów śródziemnomorskich).

Składniki

 300 ml bulionu rybnego
 ½ szklanki passaty
 ½ puszki pomidorów krojonych
 1 łyżka przecieru pomidorowego
 160 g polędwiczek z dorsza (2 szt)
 20 g kaparów
 5 pomidorów suszonych
 50 g groszku mrożonego
 przyprawy: sok z cytryny, sól, biały pieprz, świeża kolendra

Sposób przygotowania

1

Bulion rybny, passatę, pomidory z puszki i przecier zagotujcie i zblendujcie. Bulion rybny to nic innego jak wygotowane resztki rybie z warzywami. Warto zrobić od razu więcej i zamrozić w porcjach.

Do zblendowanego bulionu wrzućcie suszone pomidory lekko tylko pokrojone (pomidory nie te z oleju), dwie zamrożone polędwiczki z dorsza (może być oczywiście inna ryba ale dorsz jest a.chudy, b.ma dużo białka). Dodawanie zamrożonej ryby ma tę zaletę, że nie rozwali się szybko w gorącym bulionie a lubię jak są duże kawałki ryby, a poza tym nie tracicie wody z rozmrożenia ryby, która też ma trochę aromatu rybiego przecież.

Na koniec dorzućcie kapary i mrożony groszek, 3 minutki i gotowe.

2

To taka najszybsza wersja rybnej zupy o ile macie bulion rybny. Jak nie macie to możecie pokombinować z bulionem z kostki (nie wiem czy w Polsce do dostania w sklepie ale w necie są kostki rybne Knorra popularne na rynkach krajów śródziemnomorskich).

Kremowa zupa rybna
(Visited 525 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *