Pasztet wegański z zielonej soczewicy z żurawiną

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Wegańskie pasztety to szybki temat. Dzisiaj podrzucam przepis zaczerpnięty od Marty Dymek z @jadłonomia, ale robiłam już wiele wariacji tego sztandarowego przepisu. Pasztety ze strączków z dodatkiem kasz są nie tylko smaczne i zdrowe, ale potrafią oszukać podniebienie mięsożerców:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 100 g


Ilość na porcję
Ilość kalorii 173
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 2g4%
Węglowodany 30.1g11%
Białko 7g15%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g kaszy jaglanej (waga po ugotowaniu)
 2 puszki zielonej soczewicy
 1 duża cebula (ok 150 g)
 1 łyżka oleju rzepakowego
 3 łyżka sosu sojowego
 przyprawy: 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 goździki, po łyżeczce: cżąber, tymianek, lubczyk, łyżka majeranku, szczypta gałki muszkatołowej, kurkuma, ewentualnie sól, pieprz
 40 g żurawiny (garstka)

Sposób przygotowania

1

Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z 1 łyżką oleju i dodać liść laurowy, ziele angielskie i goździki i przesmażyć ale nie do zbrązowienia, bo będzie gorzka.
Ugotować kaszę jaglaną w proporcjach 1 szklanka kaszy na dwie szklanki wody. Zalać kaszę, przykryć, zagotować pod przykryciem a aja zacznie kipieć, zmniejszyć gaz na minimum (na kuchence elektrycznej wyłączyć zupełnie) i poczekać aż kasza wchłonie cały płyn. Nie mieszać.

2

Jak cebula wystygnie usunąć ziele, goździki i liście, przełożyć do dużej miski lub garnka. Dodać przestygniętą kaszę jaglaną, odsączoną z zalewy soczewicę (ale nie wylewajcie tej zalewy, jak wszystko zblendujecie to może się okazać, że trochę jej dolejecie, żeby pasztet nie wyszedł zbyt suchy i kruchy) i pozostałe przyprawy. Uważajcie z solą, bo sos sojowy jest bardzo słony.
Zblendujcie wszystko.

3

Konsystencja powinna być zwarta ale nie twarda, ja zazwyczaj dolewam połowę odlanej zalewy.
Do masy dodajcie żurawinę.

4

Przełóżcie do foremki. Jak macie silikonową to masę wylejcie bezpośrednio do niej, a jak używacie tradycyjnej, metalowej, to wyłóżcie ją najpierw papierem do pieczenia.
Czas pieczenia zależy w dużej mierze od wielkości foremki (w mniejszej będzie pasztet wyższy więc musi być dłużej w piecu) - moja ma wymiar 23 cm x 10 cm więc 1 godzina i 20 minut w temperaturze 180 C wystarczy.

5

Ważne, żeby pasztetu nie wyjmować od razu z foremki (ja studzę w wyłączonym piekarniku), dać mu wystygnąć. Najlepiej dać do lodówki na całą noc i kroić dopiero na drugi dzień.

Składniki

 200 g kaszy jaglanej (waga po ugotowaniu)
 2 puszki zielonej soczewicy
 1 duża cebula (ok 150 g)
 1 łyżka oleju rzepakowego
 3 łyżka sosu sojowego
 przyprawy: 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 goździki, po łyżeczce: cżąber, tymianek, lubczyk, łyżka majeranku, szczypta gałki muszkatołowej, kurkuma, ewentualnie sól, pieprz
 40 g żurawiny (garstka)

Sposób przygotowania

1

Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z 1 łyżką oleju i dodać liść laurowy, ziele angielskie i goździki i przesmażyć ale nie do zbrązowienia, bo będzie gorzka.
Ugotować kaszę jaglaną w proporcjach 1 szklanka kaszy na dwie szklanki wody. Zalać kaszę, przykryć, zagotować pod przykryciem a aja zacznie kipieć, zmniejszyć gaz na minimum (na kuchence elektrycznej wyłączyć zupełnie) i poczekać aż kasza wchłonie cały płyn. Nie mieszać.

2

Jak cebula wystygnie usunąć ziele, goździki i liście, przełożyć do dużej miski lub garnka. Dodać przestygniętą kaszę jaglaną, odsączoną z zalewy soczewicę (ale nie wylewajcie tej zalewy, jak wszystko zblendujecie to może się okazać, że trochę jej dolejecie, żeby pasztet nie wyszedł zbyt suchy i kruchy) i pozostałe przyprawy. Uważajcie z solą, bo sos sojowy jest bardzo słony.
Zblendujcie wszystko.

3

Konsystencja powinna być zwarta ale nie twarda, ja zazwyczaj dolewam połowę odlanej zalewy.
Do masy dodajcie żurawinę.

4

Przełóżcie do foremki. Jak macie silikonową to masę wylejcie bezpośrednio do niej, a jak używacie tradycyjnej, metalowej, to wyłóżcie ją najpierw papierem do pieczenia.
Czas pieczenia zależy w dużej mierze od wielkości foremki (w mniejszej będzie pasztet wyższy więc musi być dłużej w piecu) - moja ma wymiar 23 cm x 10 cm więc 1 godzina i 20 minut w temperaturze 180 C wystarczy.

5

Ważne, żeby pasztetu nie wyjmować od razu z foremki (ja studzę w wyłączonym piekarniku), dać mu wystygnąć. Najlepiej dać do lodówki na całą noc i kroić dopiero na drugi dzień.

Pasztet wegański z zielonej soczewicy z żurawiną
(Visited 2 783 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *