Bucatini z krewetkami, cukinią, porem i suszonymi pomidorami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Makaron to chyba najbardziej uniwersalna baza do dań obiadowych. Nie dość, że ma niezliczoną ilość form, smaków i tekstur, to jeszcze znakomicie łączy się zarówno z mięsem, warzywami, rybami, strączkami, tofu no i oczywiście - crème de la crème - z owocami morza. U mnie tym razem skromnie, szybko, smacznie i fit - makaron bucatini (takie grubsze spaghetti) z krewetkami. Jako niskokaloryczne wypełniacze: por i cukinia, smak podkręca czosnek, pomidorki suszone i przyprawy.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 493
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 16.6g26%
Węglowodany 56g19%
Białko 30.4g61%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g makaronu bucatini (waga przed ugotowaniem)
 120 g krewetek (mrożone)
 50 g pora
 195 g cukinii
 20 g czosnku
 25 g suszonych pomidorów z oliwy
 przyprawa "bruschetta", chilli i sól

Sposób przygotowania

1

Warzywa pokroiłam i wrzuciłam na patelnię: superniskokaloryczne wypełniacze czyli cukinię i pora, czosnek w plasterki i pomidory suszone w paseczki.

2

Doprawiłam solą, przyprawą "bruschetta" (lub zioła toskańskie, przyprawa włoska - różne nazwy na taki sam skład: suszony czosnek, bazylia i pomidory) i krótko poddusiłam (dosłownie 3 min, żeby się cukinia nie rozpadła).

3

Na koniec wyłożyłam rozmrożone uprzednio krewetki, przykryłam, zmniejszyłam ogień.

4

Jak krewetki zmieniły kolor na różowy, dorzuciłam ugotowany chwile przedtem makaron, i wymieszałam.

5

Na talerzu posypałam zielona cebulką i chilli.

6

7

8

9

Składniki

 50 g makaronu bucatini (waga przed ugotowaniem)
 120 g krewetek (mrożone)
 50 g pora
 195 g cukinii
 20 g czosnku
 25 g suszonych pomidorów z oliwy
 przyprawa "bruschetta", chilli i sól

Sposób przygotowania

1

Warzywa pokroiłam i wrzuciłam na patelnię: superniskokaloryczne wypełniacze czyli cukinię i pora, czosnek w plasterki i pomidory suszone w paseczki.

2

Doprawiłam solą, przyprawą "bruschetta" (lub zioła toskańskie, przyprawa włoska - różne nazwy na taki sam skład: suszony czosnek, bazylia i pomidory) i krótko poddusiłam (dosłownie 3 min, żeby się cukinia nie rozpadła).

3

Na koniec wyłożyłam rozmrożone uprzednio krewetki, przykryłam, zmniejszyłam ogień.

4

Jak krewetki zmieniły kolor na różowy, dorzuciłam ugotowany chwile przedtem makaron, i wymieszałam.

5

Na talerzu posypałam zielona cebulką i chilli.

6

7

8

9

Bucatini z krewetkami, cukinią, porem i suszonymi pomidorami
(Visited 696 times, 4 visits today)

2 Comments

  1. ted 29 stycznia 2023 at 18:56

    Wspaniałe danie. Proste i bardzo smaczne. Dziękuje za przepis.

    Reply
    1. ania 30 stycznia 2023 at 08:13

      Serdecznie dziękuję za te miłe słowa i za czas poświęcony na napisanie tego komentarza, pozdrawiam ciepło:-) Ania

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *