Bułeczki drożdżowe z mięsem w stylu bliskowschodnim

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , Wybierz ilość porcji21 porcji

Bliskowschodnie bułeczki z mięsnym farszem - doskonały lunch, pyszna kolacja. Jak dla mnie wystarczy do tego lekka sałatka z pomidora i cebuli.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 21


Ilość na porcję
Ilość kalorii 60
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 2g4%
Węglowodany 7g3%
Białko 3.5g8%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 500 g mięsa wołowego z rosołu (kurczak też się nada)
 1 duża cebula
 1 jajko
 1 łyżka oliwy
 100 g mąki pszennej
 100 g mąki kukurydzianej
 20 g drożdży
 ½ szklanka ciepłego mleka 0.5%
 przyprawy: sól, kumin, mielona kolendra, słodka papryka, świeża kolendra, pieprz

Sposób przygotowania

1

Cebulę pokroić i przesmażyć na oliwie. Mięso razem z cebulą zmielić w maszynce, doprawić solą, kuminem, mielona kolendrą, pieprzem słodka papryką i siekana świeżą kolendrą. Dodać jajko i wyrobić na gładką masę.

Obydwie mąki wymieszać z drożdżami rozpuszczonymi w mleku, dodać sól, kumin i wyrobić ciasto. Konsystencja powinna być taka jak na zwykłe, drożdżowe ciasto, jak jest zbyt zwarte - dodać mleka, wedle uznania. Podzielić ciasto na 22 kulek, mięso też podzielić na 22 porcje i uformować w kulki.

2

Każdą kulkę ciasta spłaszczyć, w środek włożyć kulkę mięsa i skleić. Potem w dłoniach uformować w kulę i wszystkie tak przygotowane kule ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem.

3

Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem. Ja nie czekałam aż ciasto wyrośnie, ale na pewno by to nie zaszkodziło - wręcz przeciwnie. Macie czas , to zostawcie ciasto do wyrośnięcia, a potem gotowe bułeczki również niech podrosną. Będą bardziej puszyste. Piec ok 25-30 min w 180 C.

Składniki

 500 g mięsa wołowego z rosołu (kurczak też się nada)
 1 duża cebula
 1 jajko
 1 łyżka oliwy
 100 g mąki pszennej
 100 g mąki kukurydzianej
 20 g drożdży
 ½ szklanka ciepłego mleka 0.5%
 przyprawy: sól, kumin, mielona kolendra, słodka papryka, świeża kolendra, pieprz

Sposób przygotowania

1

Cebulę pokroić i przesmażyć na oliwie. Mięso razem z cebulą zmielić w maszynce, doprawić solą, kuminem, mielona kolendrą, pieprzem słodka papryką i siekana świeżą kolendrą. Dodać jajko i wyrobić na gładką masę.

Obydwie mąki wymieszać z drożdżami rozpuszczonymi w mleku, dodać sól, kumin i wyrobić ciasto. Konsystencja powinna być taka jak na zwykłe, drożdżowe ciasto, jak jest zbyt zwarte - dodać mleka, wedle uznania. Podzielić ciasto na 22 kulek, mięso też podzielić na 22 porcje i uformować w kulki.

2

Każdą kulkę ciasta spłaszczyć, w środek włożyć kulkę mięsa i skleić. Potem w dłoniach uformować w kulę i wszystkie tak przygotowane kule ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem.

3

Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem. Ja nie czekałam aż ciasto wyrośnie, ale na pewno by to nie zaszkodziło - wręcz przeciwnie. Macie czas , to zostawcie ciasto do wyrośnięcia, a potem gotowe bułeczki również niech podrosną. Będą bardziej puszyste. Piec ok 25-30 min w 180 C.

Bułeczki drożdżowe z mięsem w stylu bliskowschodnim
(Visited 5 385 times, 70 visits today)

8 Comments

  1. Monika 22 stycznia 2023 at 13:06

    Zabrałam sie za te bułeczki ,niestety nie wiem ,czy pani przeczytala dokladnie opis wyrabianua ciasta? Slowa o konsystencji , jak dlugo wyrabiac ,czy ma wyrosna. przed zawinieciem farszu czy po ? Jestem rozczarowana. Pomylka w ilosci kulek farszu i ciasta . Mleka weszlo połowe więcej albo i lepiej .

    Reply
    1. ania 22 stycznia 2023 at 14:59

      Cześć, bardzo dziękuję za komentarz i cenne uwagi – przepis zaktualizowałam i poprawiłam pomylone ilości. Gwoli wyjaśnienia: nigdy nie miałam ambicji uczyć tutaj gotowania, opisuję sposób wykonania bardzo ogólnie zakładając, że osoby korzystające z moich pomysłów znają się na gotowaniu a na moim blogu kulinarnym szukają tylko ciekawych pomysłów, odchudzonych wersji dań, jedzenia fit. Pozdrawiam serdecznie, Ania.

      Reply
  2. Monika 22 stycznia 2023 at 14:33

    Po upieczeniu powiem tylko,to po prostu bulki z pasztetem ,doprawione kminem rzymskim . Przepis wymaga udoskonalenia i poprawek . Przykro mi . Moj poprzedni komentatz znikl

    Reply
    1. ania 22 stycznia 2023 at 15:01

      🙂 dokładnie, tak jak w opisie. Kumin, kolendra to przyprawy charakterystyczne dla kuchni bliskowschodniej, nadają bułeczkom takiego właśnie arabskiego twista. Mi smakowały bardzo, dlatego podzieliłam się tym pomysłem na moim blogu. Dziękuję za czas poświęcony na napisanie tego komentarza, pozdrawiam ciepło, Ania.

      Reply
  3. Anna 25 marca 2023 at 17:09

    Żałuję że najpierw nie przeczytałam komentarzy
    Zmarnowałam tylko 2 godziny czakajac na wyrastanie ciasta ilości śladowej, starczyło na może 150g mięsa. Reszta poszła na kotlety. Ciasto niesmaczne lepiej by było zrobić je z samej mało pszennej standardowe ciasto drożdżowe. Nie polecam przepisu

    Reply
    1. ania 25 marca 2023 at 17:35

      Cześć, warto czytać komentarze, ale warto też wypróbować samemu. Widocznie nie Twoje smaki, tak bywa. Polecam inne przepisy i dziękuję za czas poświęcony na napisanie komentarza. Pozdrawiam, Ania.

      Reply
  4. Gość 5 sierpnia 2023 at 13:47

    rzeczywiście mleka dwa razy więcej.A z mięsa które według przepisu miało być do bułeczek wyszło mi jeszcze dziesięć sporych krokietów

    Reply
    1. ania 5 sierpnia 2023 at 16:12

      Cześć, dziękują za komentarz. Chyba je zrobię jeszcze raz i sama sprawdzę. Pozdrawiam, Ania

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *