Bulion z algami morskimi, kawał dorsza i krewetki, do tego makaron ryżowy… Bardzo sycąca, rozgrzewająca zupa, idealna na jesienne i zimowe wieczory.
Archives Zupy
Zupa jarzynowa z kurkami
Lekka, szybka do przygotowania zupa. Banalna jarzynowa ale z kurkami zyskuje zupełnie inny wymiar.
Krem z pieczonej dyni zwyczajnej, chipsy z boczku, grzanki z czosnkiem
Jak już upieczecie dynię (obojętnie jaki gatunek), możecie ją z powodzeniem mrozić. Ja zamykam w woreczki i wyjmuję porcjami kiedy mam ochotę na zupę, sernik dyniowy, ciasto itd.
Udon z tofu, shimeji i jajkiem
Makaron udon to bardzo specyficzny ale smaczny makaron, pszenny, popularny w kuchni japońskiej. Coraz częściej spotykany w naszych domach i restauracjach dalekowschodnich. Najfajniejsze jest to, że można go zrobić na wiele sposobów. Dzisiaj wersja wegetariańska.
Proteinowa zupa z kurczakiem, chorizo i kapustą pekińską
Taka zupa to porządny, pełnowartościowy posiłek. Porcja białka – imponująca! Czas wykonania – 15 minut max! Rozgrzewa, syci i jak smakuje!!! 🙂
Udon z łososiem, grzybkami shimeji i jajkiem w koszulce
Pyszne, sycące danie, w dodatku dobrze zbilansowane, z porządną porcją pełnowartościowego białka i ryby i jaja. I jakie to ładne danie:-)
Ramen z owocami morza i żółtkiem jaja
Jedna z szybszych potraw a smak – oceńcie sami:-) żadnych przetworzonych półproduktów, tylko domowy bulion i mrożonki. Porcja białka – sztos! Smak – sztos! Najedzona i zadowolona:-)
Krem z pieczonej papryki z prażonymi w soli migdałami
Krem z pieczonej papryki to banał, każdy to potrafi. Ograniczeniem może być cena produktu: z prawie 2 kg papryki wyszły 2, niezbyt duże, porcje zupy. A to jednak nie jest pełnowartościowy posiłek, chociaż obłędnie pyszny! A druga sprawa, to czas pieczenia i cena gazu, która galopuje…. Tak czy inaczej, warto zrobić chociaż raz, żeby poczuć ten cudowny smak:-)
Tajska zupa z wołowiną i makaronem ryżowym
Polecam Wam tę pyszną zupę, jest sycąca (olbrzymia porcja białka!), rozgrzewająca i obłędnie pyszna. Samo gotowanie trwa dłuższą chwilę dlatego warto ugotować od razu więcej i zamrozić lub zamknąć w słoiczkach na gorąco. Będzie smaczny zapas:-)
Salmorejo – andaluzyjski chłodnik
Salmorejo (czyt.salmoreho) to chłodnik z pomidorów. Przyrządza się go podobnie jak gazpacho ale jest znacznie bardziej kaloryczny. Znakomity na upały czyli przez cały „pomidorowy” sezon.
Francuska zupa cebulowa
Bardzo łatwa, smaczna zupa cebulowa na białym winie. I niekoniecznie z grzankami pod serem gruyere;-)
Krem z resztek warzyw #zerowaste
Nigdy nie wyrzucam „brzydkich” warzyw. Zawsze dostają szansę na drugie życie. Najczęściej lądują w zupie.