Tajska zupa z wołowiną i makaronem ryżowym

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , Wybierz ilość porcji4 porcje

Polecam Wam tę pyszną zupę, jest sycąca (olbrzymia porcja białka!), rozgrzewająca i obłędnie pyszna. Samo gotowanie trwa dłuższą chwilę dlatego warto ugotować od razu więcej i zamrozić lub zamknąć w słoiczkach na gorąco. Będzie smaczny zapas:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 4


Ilość na porcję
Ilość kalorii 500
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 16g25%
Węglowodany 36.3g13%
Białko 51.6g104%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kg polędwicy wołowej
 75 g groszku cukrowego
 400 g mleka kokosowego light (1 puszka)
 30 g pasty Tom Yum
 160 g makaronu ryżowego
 1 łyżka bulionu wołowego Winiary
 sumak, trawa cytrynowa, liście kafiru, kurkuma, ew.zioła tajskie (gotowa mieszanka)

Sposób przygotowania

1

Kuchnia tajska jest bardzo aromatyczna więc przypraw jest sporo.

2

Zaczynamy od pokrojenia wołowiny w cienkie, długie paseczki (można pokroić w kostkę ale ta jest zwyczajowo w gulaszach, paski są fajne:-)). Następnie małe porcje pasków z wołowiny trzeba przesmażyć - ja używam granitowych garnków więc nie potrzeba w ogóle tłuszczu do smażenia. Ważne, że robić to na raty, małymi porcjami. Wtedy mięso się obsmaży a nie ugotuje.

3

Następnie całość mięsa umieśćcie w jednym, dużym garnku, wsypcie wszystkie suche przyprawy...

4

... podlejcie wodą i dodajcie pastę Pad Thai (dobrze jest ją rozpuścić najpierw we wrzątku i dopiero wlać do gara).

5

Teraz dorzućcie cebulę pokrojoną obojętnie jak - ona i tak się rozpadnie,bo ma za zadanie zagęścić nieco zupę.

6

Jak woda trochę odparuje dolejcie mleko kokosowe...

7

... zagotujcie i spróbujcie smak - dodajcie bulion ze słoiczka ( lub zalejcie bulionem jak macie) - bulion ze słoiczka jest OK ale jest dość słony więc używajcie go z rozwagą.

8

Przykryjcie garnek, zmniejszcie ogień o połowę i niech tak się gotuje ok. godziny. Jak mięso będzie mięciutkie - znaczy zupa gotowa.

9

Zagotujcie wodę na makaron, najpierw zblanszujcie w niej groszek (ja odrywam końcówki i przeciągając wzdłuż, odrywam łyko)...

10

... wyjmijcie groszek i wrzućcie makaron. Makaron ryżowy gotuje się o wiele krócej niż pszenny!

11

Na talerz nałóżcie porcję makaronu...

12

... zalejcie zupą, dorzućcie zieloniutki groszek.

13

W razie potrzeby możecie doprawić sosem sojowym (słony).

14

Posypcie koniecznie świeżą kolendrą (ewentualnie natką pietruszki).

Składniki

 1 kg polędwicy wołowej
 75 g groszku cukrowego
 400 g mleka kokosowego light (1 puszka)
 30 g pasty Tom Yum
 160 g makaronu ryżowego
 1 łyżka bulionu wołowego Winiary
 sumak, trawa cytrynowa, liście kafiru, kurkuma, ew.zioła tajskie (gotowa mieszanka)

Sposób przygotowania

1

Kuchnia tajska jest bardzo aromatyczna więc przypraw jest sporo.

2

Zaczynamy od pokrojenia wołowiny w cienkie, długie paseczki (można pokroić w kostkę ale ta jest zwyczajowo w gulaszach, paski są fajne:-)). Następnie małe porcje pasków z wołowiny trzeba przesmażyć - ja używam granitowych garnków więc nie potrzeba w ogóle tłuszczu do smażenia. Ważne, że robić to na raty, małymi porcjami. Wtedy mięso się obsmaży a nie ugotuje.

3

Następnie całość mięsa umieśćcie w jednym, dużym garnku, wsypcie wszystkie suche przyprawy...

4

... podlejcie wodą i dodajcie pastę Pad Thai (dobrze jest ją rozpuścić najpierw we wrzątku i dopiero wlać do gara).

5

Teraz dorzućcie cebulę pokrojoną obojętnie jak - ona i tak się rozpadnie,bo ma za zadanie zagęścić nieco zupę.

6

Jak woda trochę odparuje dolejcie mleko kokosowe...

7

... zagotujcie i spróbujcie smak - dodajcie bulion ze słoiczka ( lub zalejcie bulionem jak macie) - bulion ze słoiczka jest OK ale jest dość słony więc używajcie go z rozwagą.

8

Przykryjcie garnek, zmniejszcie ogień o połowę i niech tak się gotuje ok. godziny. Jak mięso będzie mięciutkie - znaczy zupa gotowa.

9

Zagotujcie wodę na makaron, najpierw zblanszujcie w niej groszek (ja odrywam końcówki i przeciągając wzdłuż, odrywam łyko)...

10

... wyjmijcie groszek i wrzućcie makaron. Makaron ryżowy gotuje się o wiele krócej niż pszenny!

11

Na talerz nałóżcie porcję makaronu...

12

... zalejcie zupą, dorzućcie zieloniutki groszek.

13

W razie potrzeby możecie doprawić sosem sojowym (słony).

14

Posypcie koniecznie świeżą kolendrą (ewentualnie natką pietruszki).

Tajska zupa z wołowiną i makaronem ryżowym
(Visited 4 508 times, 47 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *