Szybka, pożywna, wysokobiałkowa zupa rybna z mrożonego dorsza z dużą porcją świeżych, dojrzałych pomidorów. Polecam szczególnie dla osób na redukcji, które jednocześnie są aktywne fizycznie. Mało kalorii, dużo protein – o to chodzi w diecie fitness:-)
Archives Zupy
Gazpacho – hiszpański chłodnik
Najszybszy posiłek na upalne dni, lekki, wegański, zdrowy, sezonowy, pyszny i super łatwy. Z podanych ilości wyszły 4 słoiki 800 ml (2.2 kg). Można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dorszem
Bazą tej zupy zawsze jest to samo: czosnek, imbir, kurkuma, chilli i kapusta pekińska + bulion. Reszta dodatków to wkładka proteinowa czyli może to być kurczak, indyk, krewetki, jajka czy właśnie ryba. Dzisiaj znakomita, wysokoproteinowa i pożywna zupa z dorszem, do zrobienia w kilka chwil.
Zupa wysokobiałkowa z kurczakiem i czosnkiem niedźwiedzim
Często robię sobie „potreningówkę” w postaci wysokobiałkowej zupy. Baza to zawsze czosnek, imbir, kurkuma, bulion i kapusta pekińska. Białko zazwyczaj jest z kurczaka ale bardzo lubię też białko jaja (przy okazji fajnie zagęszcza zupę), krewetki czy rybę. Tym razem dorzuciłam dużą garść czosnku niedźwiedziego – uwielbiam te liście, świeże są do kupienia tylko przez miesiąc, warto więc polować na nie na lokalnych placykach. Ważne: ta roślina jest pod ochroną, nie wolno jej zrywać! Na szczęście coraz więcej osób go uprawia więc można kupować „na legalu” 🙂
Wysokobiałkowa zupa z kurczakiem i szynką serrano
Zupy są świetnym posiłkiem zwłaszcza zimą. A takie wysokobiałkowe to prawdziwy rarytas dla osób na diecie i dla aktywnych fizycznie. Wrzuciłam tutaj już wiele przepisów na zupy wysokoproteinowe, dzisiaj taka z hiszpańskim „twistem”, bo z dodatkiem szynki jamon serrano. Szybko się ja przygotowuje, smakuje wybornie i ma potężną ilość białka, przez co pomaga w regeneracji powysiłkowej i syci na długo.
Zupa z pora na białym winie, z jajkiem w koszulce i grzankami z pieczywa proteinowego
Przeglądając moje przepisy, zwróciliście na pewno uwagę, jak często por gości w moich daniach. Zielona część przygotowuję podprażając uprzednio na patelni (ma wtedy delikatny, orzechowy posmak), białe części zazwyczaj były wykorzystywane do przygotowania kremowych zup. Dzisiaj inaczej:-) Zupa z pora zrobiona na styl francuskiej zupy cebulowej: na białym winie z tymiankiem. Do tego jajko w koszulce i mini grzaneczki z pieczywa proteinowego – świetna propozycja nie tylko dla osób na redukcji czy aktywnych fizycznie.
Krem z pora, ziemniaka, czosnku i resztek brokuła
Zupa -krem to świetny sposób na wykorzystanie resztek warzyw. Mi najczęściej zostaje biała część pora i „ogonki” brokuła lub kalafiora. Szkoda wyrzucać skoro maja tyle smaku i można je z powodzeniem wykorzystać w pysznej zupie.
Ramen wege z shirataki noodles
Klasyczny ramen robi się długo, wymaga cierpliwości i produktu. Ja swój ramen zrobiłam szybko: bulion miałam gotowy, bo zawsze gotuję od razu więcej, zamykam w słoiki na gorąco i trzymam w lodówce kilka tygodni. Bulion wlałam do garnka, dodałam glony i grzyby shitake i wolno pyrkało na ogniu – robota żadna, a potem to już wszystko zajęło mi 15 minut. Pierwszy raz do ramenu dałam makarn shirataki dzięki czemu danie wyszło mega niskokalorycznie. Pychota!
Wysokobiałkowa zupa fit z kurczakiem
Moja ulubiona zupka kiedy jestem na redukcji, kiedy dużo trenuję, kiedy nie mam czasu na stanie przy garach… Czyli mogę ją jeść często, w różnych wersjach i jeszcze mi się nie znudziła. Dzisiaj z piersią kurczaka ale zamieszczałam już wersje wege – też wysokobiałkowe – wersje z owocami morza i z tofu. Kombinacji tej zupy jest wiele i każda smakuje wybornie. Dzisiaj wyjątkowo potężna porcja białka, dla bardzo głodnych i aktywnych oraz dla tych co chcą schudnąć.
„czerwona” zupa z owocami morza i dorszem
Uwielbiam zupę rybną, uwielbiam owoce morza. Mimo że dostęp do świeżych produktów jest w nas mocno ograniczony i kosztowny, można sobie sprawić tę rozkosz i przygotować ekspresową zupę z ogólnodostępnych, mrożonych składników. Zamieszczałam już w przeszłości przepisy na zupy rybne, wszystkie na domowym bulionie, który sama przygotowywałam. Jednak można pójść na skróty i od czasu do czasy wykorzystać kostki bulionowe – w necie można kupić „mariscos” albo „pescado” czyli o smaku owoców morza albo rybne. Polecam, jest smacznie i na pewno nie zaszkodzi Waszemu zdrowiu, jak raz na długi czas użyjecie takiego „gotowca”
Zupa galangalowa z kurczakiem, makaronem shirataki i fasolką „mamut”
Pyszny, wysokobiałkowy posiłek dla wielbicieli orientalnych smaków. Sporo mięsa, makaron shirataki (minimalna ilość kalorii) i mnóstwo aromatycznych dodatków – to mój pomysł na potreningówkę ale nie tylko, bo świetnie sprawdzi się w przypadku osób mało aktywnych fizycznie ale będących na redukcji.
Dietetyczna zupa białkowa z czosnkiem niedźwiedzim i kolendrą
Bardzo lubię zupy „białkowe” – po treningu są idealne: robi się je szybko, są aromatyczne, rozgrzewające i wysokoproteinowe więc pomagają w regeneracji. Korzystając z sezonu na czosnek niedźwiedzi, zrobiłam sobie zupkę białkową, wegetariańska i sezonową. I spójrzcie jak mało kalorii a jak dużo białka!