Archives Pomysł na śniadanie

Gofry szpinakowe, zielone warzywa, awokado i sałatka z zielonym grejpfrutem i orzechami

Dzisiaj podpowiadam kolejny pomysł na zielone śniadanie: gofry szpinakowe już tutaj pokazywałam, cukinia z patelni i groszek cukrowy goszczą regularnie na moim talerzu, ale dzisiaj to wszystko jest na jednym talerzu i to z pyszną sałatką: młode listki, zielony grejpfrut i orzechy. Pysznie wyszło:-)

Czytaj więcej

Pieczywo proteinowe z awokado, pstrągiem tęczowym i jajkiem w koszulce, sałatka na ciepło z pora i papryki

Mając trochę więcej czasu na przygotowania śniadania „takiego jak lubię” czyli z jajkiem w koszulce, kombinuję z różnymi dodatkami. Rzadko planuję wcześniej i robię zakupy pod to konkretne śniadanie, zazwyczaj robię przegląd lodówki i improwizuję. Dzisiaj pod przydługą nazwą posiłku kryje się kilka prostych składników połączonych w pysznym daniu.

Czytaj więcej

Hummus, awokado, warzywa z patelni i białko jaja

Kanapki są pyszne, ładne i na pewno szybkie do przygotowania. Zwłaszcza na śniadanie kiedy się śpieszymy i jesteśmy w niedoczasie. Ja uważam śniadanie za najważniejszy posiłek dnia, ale źle znoszę klasyczne kanapki (czyli zimne, suche jedzenie na sklepowym pieczywie) . Pieczywa nie jadam, wyjątek to pieczywo proteinowe (kupuję w necie, bo taniej), lekkie pieczywo „Sonko” i od czasu do czasu bułeczki pieczone przez mamę. Ani owsianka (też bardzo smaczna i bardzo zdrowa opcja śniadaniowa) czy inne węglowodany nie sycą mnie na tak długo, jak porządna porcja warzyw i białko (z jaja kurzego, z mięsa, z ryb lub owoców morza). Dlatego często robię sobie śniadania na ciepło dbając, żeby było w nim białko, dużo warzyw i generalnie, żeby wyglądało obficie. Świetne wypełniacze to właśnie warzywa. Przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu, zachęcam do spróbowania.

Czytaj więcej

Gofry jogurtowe z semoliną, pasta z fety i pieczonej papryki, pieczarki, groszek cukrowy i pieczona papryka

Kolejna propozycja na wytrawne gofry: tym razem jogurtowe, z semoliną zamiast mąki pszennej. Okazuje się, ze gofry można zrobić niemalże z każdego rodzaju mąki, a te z dodatkiem skyru są wyjątkowo pożywne i smaczne. Do tego znakomita w smaku i super łatwa do zrobienia pasta kanapkowa: pieczona papryka + feta.

Czytaj więcej

Śniadanie w stylu #cilbir – jajka poszetowe na jogurcie, olej z pestek dyni i warzywa na ciepło z orzechami

Jajko w koszulce – jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam – jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 – 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby „pozbierać” ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne. Moje dzisiejsze jajka zjadłam z jogurtem SKYR i spora ilością warzyw na ciepło. Odrobina przepysznego, aromatycznego oleju z pestek dyni, w pięknym kolorze głębokiej zieleni, kilka orzechów… REWELACJA:-)

Czytaj więcej

Domowy serek jogurtowy, lekkie pieczywo z wędzonym łososiem

Zobaczyłam u kogoś na instagramie, jak robi domowy serek z jogurtu greckiego. Zapragnęłam go zrobić, wstawiłam jogurt do zamrażalnika i zapomniałam o nim. Kiedy w końcu sobie o nim przypomniałam, nie miałam pewności co mam dalej z nim zrobić. Ale zaufałam intuicji i kulinarnemu doświadczeniu i serek zrobiłam. Delikatny, kremowy i bez żadnych polepszaczy typu guma guar czy inne zagęszczacze. Polecam wypróbować. Ja zrobiłam na wytrawnie, ale na słodko też będzie znakomity.

Czytaj więcej