Majonez z awokado i gotowanych jajek to fajny pomysł na smarowidło do pieczywa. Jest zdrowy, lekki, robi się banalnie prosto. Dzisiaj do śniadania użyłam chrupkiego pieczywa z IKEA, ma dobry skład i sporo błonnika.
Archives Pasty, sosy i smarowidła
Hummus z łupinek bobu, pieczone pomidorki i tosty z bagietki na zakwasie
Znakomity zestaw śniadaniowy, ale może to być równie dobrze kolacja jak i lunch. Żal było wyrzucać łupinek z bobu, wpadłam więc na pomysł wykorzystania ich do hummusu. Ale danie nie byłoby idealne gdyby nie genialne pieczone pomidorki śliwkowe! Całość wyszła pysznie, a do tego zacna ilość białka jak na totalnie wegańskie danie.
Szparagi, jajko w koszulce i sos holenderski
Klasyczne danie sezonowe. Jajko – jak już raz zrobicie i Wam posmakuje, to będziecie do niego wracać. W zestawieniu ze szparagami (koniecznie al dente!) i sosem holenderskim to po prostu pycha!
Kanapki z pastą jajeczną, pieczarką i chorizo
Pomysł na porządne śniadanie w wersji wysokotłuszczowej i wysokobiałkowej:-) Po takim śniadaniu bardzo długo nie będziecie głodni.
Biała kiełbasa w sosie chrzanowo-pieprzowym
Biała kiełbasa jest pyszna! Przekonałam się do niej niedawno i włączam ją do kolejnych dań. Dzisiaj propozycja w sosie chrzanowo-pieprzowym, na bazie beszamelu więc nie będzie fit, ale za to smacznie i szybko:-)
Makaron z pesto z rzodkiewki i świeże szparagi, parmezan
Lekkie, wegetariańskie danie z wykorzystaniem resztek: wczorajszych szparagów i liści rzodkiewki.
Guacamole – pasta z awokado
Świetna przegryzka szczególnie latem, kiedy nie ma apetytu na tłuste, sycące, mięsne dania. Takie guacamole świetnie się sprawdzi również na imprezach, polecam:-)
Szparagi i sos holenderski fit
Najszybszy i chyba najpyszniejszy sposób na podanie szparagów. Banalnie łatwy sos w wersji fit – polecam:-)
Sos do makaronu mięsno-warzywny fit
Sos do makaronu może być zrobiony na wiele sposobów. Nawet używając takich samych składników, za każdym razem wyjdzie nieco inny. Ja na redukcji kombinuję tak, żeby w daniu było jak najwięcej wypełniaczy niskokalorycznych. Dlatego do mojego sosu daję sporo warzyw. Zwłaszcza kapusta pekińska „robi robotę”, bo jest neutralna w smaku. Użyłam gotowego mięsa garmażeryjnego (wieprzowo-wołowe) – danie jest mimo wszystko dość tłuste jak na moje standardy, ale za to wyjątkowo smaczne. Chcąc jeszcze bardziej odjąć kalorii, użyjcie mielone mięso ze schabu albo mięso drobiowe (chociaż to jest zupełnie inna bajka smakowa).
Pasta jajeczna fit na kanapce z pieczywa proteinowego ze szpinakiem
Pasta jajeczna to klasyka, każdy potrafi ją zrobić, często gości na naszych stołach. Moja nie wyróżnia się niczym szczególnym poza tym, że jest mniej kaloryczna. Podałam ja na pieczywie proteinowym wyłożonym szpinakiem pyszna, zdrowa kompozycja śniadaniowa, lub kolacyjna. Jak wolicie:-) Ja pieczywo (tylko dwa rodzaje: proteinowe albo lekkie od Sonko) jem tylko na śniadanie. Obiado-kolacje jadam na ciepło i dość wcześnie, bo też wcześnie chodzę spać. Funkcjonuje tak od długiego czasu, w świetnym zdrowiu i kondycji:-)
Hummus z warzywami – przekąska imprezowa fit
Ten piękny talerz to moja podpowiedź na nadchodzący karnawał a zwłaszcza na czas po świątecznej rozpuście. Łatwy do przygotowania, pięknie wygląda i wybornie smakuje nie tylko weganom. A z okazji świąt, wyjątkowo nie liczymy kalorii:-)
Gofry jogurtowe z semoliną, pasta z fety i pieczonej papryki, pieczarki, groszek cukrowy i pieczona papryka
Kolejna propozycja na wytrawne gofry: tym razem jogurtowe, z semoliną zamiast mąki pszennej. Okazuje się, ze gofry można zrobić niemalże z każdego rodzaju mąki, a te z dodatkiem skyru są wyjątkowo pożywne i smaczne. Do tego znakomita w smaku i super łatwa do zrobienia pasta kanapkowa: pieczona papryka + feta.