Klasyczne danie sezonowe. Jajko – jak już raz zrobicie i Wam posmakuje, to będziecie do niego wracać. W zestawieniu ze szparagami (koniecznie al dente!) i sosem holenderskim to po prostu pycha!
Archives Pasty, sosy i smarowidła
Kanapki z pastą jajeczną, pieczarką i chorizo
Pomysł na porządne śniadanie w wersji wysokotłuszczowej i wysokobiałkowej:-) Po takim śniadaniu bardzo długo nie będziecie głodni.
Biała kiełbasa w sosie chrzanowo-pieprzowym
Biała kiełbasa jest pyszna! Przekonałam się do niej niedawno i włączam ją do kolejnych dań. Dzisiaj propozycja w sosie chrzanowo-pieprzowym, na bazie beszamelu więc nie będzie fit, ale za to smacznie i szybko:-)
Makaron z pesto z rzodkiewki i świeże szparagi, parmezan
Lekkie, wegetariańskie danie z wykorzystaniem resztek: wczorajszych szparagów i liści rzodkiewki.
Guacamole – pasta z awokado
Świetna przegryzka szczególnie latem, kiedy nie ma apetytu na tłuste, sycące, mięsne dania. Takie guacamole świetnie się sprawdzi również na imprezach, polecam:-)
Szparagi i sos holenderski fit
Najszybszy i chyba najpyszniejszy sposób na podanie szparagów. Banalnie łatwy sos w wersji fit – polecam:-)
Sos do makaronu mięsno-warzywny fit
Sos do makaronu może być zrobiony na wiele sposobów. Nawet używając takich samych składników, za każdym razem wyjdzie nieco inny. Ja na redukcji kombinuję tak, żeby w daniu było jak najwięcej wypełniaczy niskokalorycznych. Dlatego do mojego sosu daję sporo warzyw. Zwłaszcza kapusta pekińska „robi robotę”, bo jest neutralna w smaku. Użyłam gotowego mięsa garmażeryjnego (wieprzowo-wołowe) – danie jest mimo wszystko dość tłuste jak na moje standardy, ale za to wyjątkowo smaczne. Chcąc jeszcze bardziej odjąć kalorii, użyjcie mielone mięso ze schabu albo mięso drobiowe (chociaż to jest zupełnie inna bajka smakowa).
Pasta jajeczna fit na kanapce z pieczywa proteinowego ze szpinakiem
Pasta jajeczna to klasyka, każdy potrafi ją zrobić, często gości na naszych stołach. Moja nie wyróżnia się niczym szczególnym poza tym, że jest mniej kaloryczna. Podałam ja na pieczywie proteinowym wyłożonym szpinakiem pyszna, zdrowa kompozycja śniadaniowa, lub kolacyjna. Jak wolicie:-) Ja pieczywo (tylko dwa rodzaje: proteinowe albo lekkie od Sonko) jem tylko na śniadanie. Obiado-kolacje jadam na ciepło i dość wcześnie, bo też wcześnie chodzę spać. Funkcjonuje tak od długiego czasu, w świetnym zdrowiu i kondycji:-)
Hummus z warzywami – przekąska imprezowa fit
Ten piękny talerz to moja podpowiedź na nadchodzący karnawał a zwłaszcza na czas po świątecznej rozpuście. Łatwy do przygotowania, pięknie wygląda i wybornie smakuje nie tylko weganom. A z okazji świąt, wyjątkowo nie liczymy kalorii:-)
Gofry jogurtowe z semoliną, pasta z fety i pieczonej papryki, pieczarki, groszek cukrowy i pieczona papryka
Kolejna propozycja na wytrawne gofry: tym razem jogurtowe, z semoliną zamiast mąki pszennej. Okazuje się, ze gofry można zrobić niemalże z każdego rodzaju mąki, a te z dodatkiem skyru są wyjątkowo pożywne i smaczne. Do tego znakomita w smaku i super łatwa do zrobienia pasta kanapkowa: pieczona papryka + feta.
Domowy serek jogurtowy, lekkie pieczywo z wędzonym łososiem
Zobaczyłam u kogoś na instagramie, jak robi domowy serek z jogurtu greckiego. Zapragnęłam go zrobić, wstawiłam jogurt do zamrażalnika i zapomniałam o nim. Kiedy w końcu sobie o nim przypomniałam, nie miałam pewności co mam dalej z nim zrobić. Ale zaufałam intuicji i kulinarnemu doświadczeniu i serek zrobiłam. Delikatny, kremowy i bez żadnych polepszaczy typu guma guar czy inne zagęszczacze. Polecam wypróbować. Ja zrobiłam na wytrawnie, ale na słodko też będzie znakomity.
Kwiaty cukinii w cieście, majonez kolendrowy
Kwiaty cukinii są dostępne krócej niż sama cukinia, bo tylko do pierwszych przymrozków. Ja kupuję je na placyku u lokalnego wytwórcy, cena od ub. roku się nie zmieniła – 1 zł/sztuka. Można z nich przygotować super wykwintną przystawkę, np. faszerując ricottą z dodatkami – przepisów w necie znajdziecie sporo, wersji jest wiele. Ja lubię same kwiaty, po prostu. Przygotowuje się je w kilka chwil, smakują wybornie zwłaszcza z lekkim majonezem kolendrowym. Możecie zrobić majonez samodzielnie (nie będzie pewnie light, ale za to smacznie i domowo – coś za coś), albo użyć majonezu wegańskiego – wtedy całe danie będzie wegańskie. Myślę, że świetnie sprawdzi się majonez przygotowany samodzielnie z awokado – poszperajcie w necie, przepisów widziałam kilka. Smacznego:-)