Ten obiad był jednym z najbardziej udanych. Połączenie pesto z czosnku niedźwiedziego z makaronem, łosoś, szparagi – cudo!
Archives Makarony
Makaron ryżowy z krewetkami i chorizo
Bardzo lubię chorizo (hiszpańska kiełbasa mocno doprawiona papryką) i mogę je dodawać niemalże do wszystkiego. Jedyne co mnie przed tym powstrzymuje, to kalorie – w 100g jest ponad 400 kcal (na szczęście białka też jest proporcjonalnie dużo). Podaje przepis na połączenie super smaczne: chorizo i krewetki. Obłęd!:-)
Penne z kurczakiem, pieczarkami i czosnkiem niedźwiedzim
Makaron to jedno z najszybszych dań. I w zasadzie każde połączeni dodatków do niego jest udane. Kurczak z pieczarkami to polski klasyk ale z dodatkiem świeżego czosnku niedźwiedziego – oj, to już tylko sezonowo! Polecam czosnek niedźwiedzi (jest pod ochroną, więc kupicie go tylko z upraw), jest zdrowy i pyszny.
Kukurydziane penne z krewetkami i czosnkiem niedźwiedzim
Ten przepis zrobicie przez bardzo krótki czas w roku, kiedy dostępny jest świeży czosnek niedźwiedzi. Nie zagapcie tego – kwiecień/maj – wtedy można kupić na lokalnych placykach z warzywami.
Tagliatelle z sosem wołowo-wieprzowym
Sos mięsny do makaronu? Pierwsze co, to na myśl przychodzi bolognese. I słusznie, bo to doskonała propozycja dla makaroniarzy-mięsożerców. Ja sos odchudziłam i w 100 g ma tylko 132 kcal (internet podaje, że klasyczny ma 175 kcal).
Spaghetti z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym
Makaron z kurczakiem i pieczarkami to taki polski klasyk. Podrzucam Wam więc pomysł na to lubiane danie, oczywiście w wersji fit:-)
Tagliatelle z szynką serrano
Uwielbiam makarony i lubię kombinować z dodatkami do nich. Pomysł na szynkę jamon serrano zrodził się z wilczego głodu po dużym wysiłku. W 10 minut danie było gotowe:-) A że wyszło przepysznie, to od razu się z Wami dzielę pomysłem.
Makaron ryżowy z krewetkami, porem i groszkiem
Makaron i owoce morza to sprawdzone połączeni. Trudno sknocić takie danie. A jak się pomyśli chwilę i umiejętnie połączy ulubione smaki, może wyjść coś naprawdę pysznego:-)
Bucatini z pieczonym łososiem i szparagami
Szparagi to doskonały dodatek do makaronów. W zasadzie pasują do każdego zestawu smakowego: do ryb, owoców morza, drobiu… Dzisiaj podrzucam pomysł na zestaw z łososiem pieczonym.
Zielone tagliatelle z krewetkami i pomidorkami
To danie to Włochy na talerzu: zielony makaron, białe krewetki i czerwone pomidorki. A wszystko w maślanym sosiku:-)
Pełnoziarniste tagliatelle z krewetkami i suszonymi pomidorami
Danie nie tak kaloryczne jak na makaron przystało i dużo dobrego białka. No i smak wakacji nad ciepłym morzem:-)
Penne z pesto rzodkiewkowym
Jeżeli udało Wam się kupić rzodkiewkę z pięknymi, świeżymi liśćmi – nie wyrzucajcie ich! pesto z liści rzodkiewki jest pyszne:-)