Tagliatelle z szynką serrano

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Uwielbiam makarony i lubię kombinować z dodatkami do nich. Pomysł na szynkę jamon serrano zrodził się z wilczego głodu po dużym wysiłku. W 10 minut danie było gotowe:-) A że wyszło przepysznie, to od razu się z Wami dzielę pomysłem.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 476
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 22.1g34%
Węglowodany 46.1g16%
Białko 23.3g47%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g szynki jamon serrano
 80 g pomidora (1 mały)
 30 g cabuli (1/2 małej)
 2 ząbki czosnku
 15 g oliwek czarnych wędzonych (5 szt)
 1 łyżka oliwy z oliwek
 50 g makaronu (waga przed ugotowaniem)
 pieprz, świeża bazylia

Sposób przygotowania

1

Czosnek pokroić w plasterki, cebulę w póltalarki, przesmażyć krótko na oliwie.

2

Dodać pokrojonego w kostkę pomidora.

3

Dorzucić szynkę pokrojoną w paski.

4

Oliwki dałam czarne, wędzone, bo są przepyszne i zupełnie nie przypominają tych z zalewy. Trzeba je wydrylować z pestek, pokroić z grubsza i dodać do pozostałych składników, bazylię posiekać i dorzucić na końcu. Z solą ostrożnie, bo szynka jamon serrano jest dość słona. Ewentualnie możecie popieprzyć.

5

Do sosu dorzucić ugotowany makaron (u mnie tagliatelle).

Składniki

 50 g szynki jamon serrano
 80 g pomidora (1 mały)
 30 g cabuli (1/2 małej)
 2 ząbki czosnku
 15 g oliwek czarnych wędzonych (5 szt)
 1 łyżka oliwy z oliwek
 50 g makaronu (waga przed ugotowaniem)
 pieprz, świeża bazylia

Sposób przygotowania

1

Czosnek pokroić w plasterki, cebulę w póltalarki, przesmażyć krótko na oliwie.

2

Dodać pokrojonego w kostkę pomidora.

3

Dorzucić szynkę pokrojoną w paski.

4

Oliwki dałam czarne, wędzone, bo są przepyszne i zupełnie nie przypominają tych z zalewy. Trzeba je wydrylować z pestek, pokroić z grubsza i dodać do pozostałych składników, bazylię posiekać i dorzucić na końcu. Z solą ostrożnie, bo szynka jamon serrano jest dość słona. Ewentualnie możecie popieprzyć.

5

Do sosu dorzucić ugotowany makaron (u mnie tagliatelle).

Tagliatelle z szynką serrano
(Visited 1 787 times, 5 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *