Krewetki z chorizo to jedno z moich ulubionych połączeń „mar y montaña” (morze i góry) czyli owoców morza z mięsem, czy też jak niektórzy mówią żyjątek morskich z kopytnymi. Ja takie połączenie uważam za bardzo udane, ubogaca ono menu i jest w naszej kulturze kulinarnej czymś odświętnym. Polecam:-)
Archives Makarony
Chiński makaron z pieczonym dzikim łososiem
Danie to wymyśliłam z resztek lodówkowych: szparagi i łosoś dostały drugie życie w pysznym połączeniu z makaronem chińskim. Jemy, nie marnujemy! # zerowaste 🙂
Makaron penne z sosem mięsnym z wołowiny
Podaję mój przepis na znakomity mięsny sos. Można go nazwać bolońskim, chociaż ten oryginalny „bolognese” ma znacznie mniej mięsa a więcej pomidorów.
Bucatini z pesto z czosnku niedźwiedziego
Zrobiłam zapas pesto z czosnku niedźwiedziego więc od czasu do czasu będę go sobie dorzucać do jedzenia. Sezon na czosnek trwa krótko a w pesto dość dobrze się przechowuje (nawet zamrożony jest super).
Chiński makaron inaczej
Chiński makaron, hiszpańskie chorizo picante, włoski ser grana padano i polski czosnek niedźwiedzi – tak sobie wymyśliłam i tym samym posprzątałam lodówkę z resztek hiszpańsko-włoskich. Zajadałam aż mi się uszy trzęsły:-)
Spaghetti z krewetkami
Spaghetti z krewetkami
Makaron z chorizo i sosem wegańskim
Polecam Wam gorąco zrobienie zapasu sosu wegańskiego, bo stanowi świetną bazę do wielu dań. Tutaj podsuwam pomysł na makaron z tym właśnie sosem i z chorizo. Rarytas dla mięsożerców:-)
Przepis na sos już tutaj jest (zajrzyjcie do „Pasty, sosy i smarowidła”).
Spaghetti z pesto z czosnku niedźwiedziego z grana padano i z pistacjami
Klasyka makaronów, bardzo przeze mnie lubiana: makaron z pesto. A że trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, więc pesto jest z czosnku. Kolejne danie w kilka chwil! Polecam gorąco, wyszło bajecznie pysznie:-)
Makaron z pieczonym łososiem, brokułem i sosem koperkowym
Czasami zostaje mi łosoś z obiadu z dnia poprzedniego, różnie można go wykorzystać. Z makaronem jest bardzo smaczny, do tego wymyśliłam szybki sos koperkowy (zwiędnięty koperek zyskał nowe, pyszne życie). I to takie danie w myśl idei #zerowaste. Nic się u mnie nie marnuje:-)
Makaron ryżowy w stylu tajskim z krewetkami i dorszem
To nie jest danie z przepisu kuchni tajskiej ale mocno inspirowane smakami tej aromatycznej i wyjątkowej kuchni. Jest imbir, kafir, kurkuma, sumak, sos sojowy, mleko kokosowe ale bazą jest makaron ryżowy, krewetki i ryba. Smak podkręca czosnek niedźwiedzi a całość wyszła smakowicie i mocno białkowo:-) Idealne danie dla aktywnych!
Spaghetti z tuńczykiem w wegańskim sosie fit
Robiąc sos do makaronu warto zrobić go od razu więcej i poporcjować. Ten wegański jest świetną bazą do pysznych dań z makaronem. Można go połączyć z kurczakiem, tuńczykiem, owocami morza…. Polecam każdą wersję. Ta z tuńczykiem jest chyba najszybsza:-)
Wegański sos do makaronu – bardzo fit
Podrzucam Wam przepis na genialny sos do makaronu. Genialny, bo jest bardzo fit, można zrobić na zapas i daje kilka możliwości komponowania posiłków. Za każdym razem można podać jako zupełnie nowe danie: z tuńczykiem, z kurczakiem, z chorizo….. I za każdym razem smakuje znakomicie:-)