Fusilli z krewetkami i chorizo, szpinak, pieczarki

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Krewetki z chorizo to jedno z moich ulubionych połączeń "mar y montaña" (morze i góry) czyli owoców morza z mięsem, czy też jak niektórzy mówią żyjątek morskich z kopytnymi. Ja takie połączenie uważam za bardzo udane, ubogaca ono menu i jest w naszej kulturze kulinarnej czymś odświętnym. Polecam:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 534
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 22.3g35%
Węglowodany 47.5g16%
Białko 34.9g70%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 60 g makaronu fusilli (waga przed ugotowaniem)
 120 g krewetek mrożonych
 35 g chorizo picante
 50 g szpinaku
 30 g pieczarek
 5 g masła
 5 g oleju sezamoego
 1 łyżka sosu sojowego
 czosnek, jasny sezam, gałka muszkatołowa, pieprz

Sposób przygotowania

1

Na maśle zeszklić czosnek pokrojony w plasterki.

2

Dodać szpinak i gałkę muszkatołową.

3

Na osobnej patelni podsmażyć chorizo pokrojone w plasterki.

4

Makaron ugotować al dente i składamy danie: na patelnię z chorizo wrzucamy krewetki (uprzednio rozmrożone i pozbawione pancerzyków), 2-3 minutki poruszając patelnią, dorzucamy szpinak i makaron.

5

Przekładamy na talerz, posypujemy sezamem, pieprzem i gotowe:-)

Składniki

 60 g makaronu fusilli (waga przed ugotowaniem)
 120 g krewetek mrożonych
 35 g chorizo picante
 50 g szpinaku
 30 g pieczarek
 5 g masła
 5 g oleju sezamoego
 1 łyżka sosu sojowego
 czosnek, jasny sezam, gałka muszkatołowa, pieprz

Sposób przygotowania

1

Na maśle zeszklić czosnek pokrojony w plasterki.

2

Dodać szpinak i gałkę muszkatołową.

3

Na osobnej patelni podsmażyć chorizo pokrojone w plasterki.

4

Makaron ugotować al dente i składamy danie: na patelnię z chorizo wrzucamy krewetki (uprzednio rozmrożone i pozbawione pancerzyków), 2-3 minutki poruszając patelnią, dorzucamy szpinak i makaron.

5

Przekładamy na talerz, posypujemy sezamem, pieprzem i gotowe:-)

Fusilli z krewetkami i chorizo, szpinak, pieczarki
(Visited 665 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *