Archives Makarony

Penne rigate i sos pomidorowy z szynki w wersji fit

Wieprzowina, ta chuda jak właśnie szynka, jest dobrym źródłem białka przy stosunkowo niewielkiej ilości kalorii (w 100 g jest 135 kcal; B 22 g, T 5 g). Mój sos w stylu bolognese na bazie szynki ma tylko 82 kcal w 100 g, jest zatem dobry dla osób na diecie redukcyjnej. Oczywiście polecam go nie tylko osobom redukującym wagę, jest bardzo smaczny i sycący i zadowoli każdego mięsożercę wielbiącego makarony.

Czytaj więcej

Pełnoziarniste fusilli, por, pieczone pomidorki i krewetki z olejem sezamowym

Danie z krewetkami może być bardzo łatwe i szybkie do przyrządzenia. Wystarczy przed pracą wyjąć zamrożone krewetki, a po powrocie odsączyć z wody, obrać i usunąć jelito. NMie każdy je lubi, ale dla tych co lubią podpowiedź: smakują praktycznie ze wszytkim! Może być makaron, ryż, kasza, pieczywo… mogą być na ciepło lub na zimno… z owocami i warzywami. Eksperymentujcie i cieszcie się smakami:-)

Czytaj więcej

Krewetki z pełnoziarnistym penne i ze szparagami

Makaron można łączyć niemalże ze wszystkim, zawsze wyjdzie coś smacznego. Ponieważ staram się pilnować założonego bilandu kalorycznego, rzadko sobie pozwalam na kremowe sosy, ale odrobina masła do krewetek jest zawsze ok, zwłaszcza jeżeli danie ma tylko 483 kcal i aż 40,1 g białka. Polecam, bo jest pysznie, szybko i bardzo fit.

Czytaj więcej

Shirataki z groszkiem i pieczarkami łosoś wędzony na gorąco, brokuł

Pyszne i lekkie połączenie łososia z groszkiem, pieczarkami i brokułem a makaron shirataki jest tu wypełniaczem. Nie ma drugiego tak niskokalorycznego produktu, który tak znakomicie przyjmuje smaki. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem (pochodzi z Japonii). Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub (lepiej) przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego, aczkolwiek np.ten z Biedronki jest całkiem smaczny.

Czytaj więcej