Makaron jest dobry zawsze i niemalże z wszystkim. Ten przepis to tylko 4 składniki, do zrobienia w 15 minut. Radość dla kubków smakowych i dla oczu:-)
Archives Makarony
Fettuccine z krewetkami, porem i cukinią
Szybki i lekki posiłek dla miłośników owoców morza. Łatwy i sycący z ogólnie dostępnych składników.
Makaron maccheroni z zielonymi warzywami z patelni
Bardzo smaczne i lekkie danie wegańskie. Do zrobienia w kilka chwil. Ja warzywa zjadłam z makaronem ale mogą stanowić świetny dodatek do mięsnego obiadu lub do ryby.
Fusilli z łososiem wędzonym na gorąco, w pomidorach
Tylko trzy składniki potrzeba, żeby zjeść smacznie, zdrowo, do syta i ze sporą porcja protein.
Shirataki z groszkiem i pieczarkami łosoś wędzony na gorąco, brokuł
Pyszne i lekkie połączenie łososia z groszkiem, pieczarkami i brokułem a makaron shirataki jest tu wypełniaczem. Nie ma drugiego tak niskokalorycznego produktu, który tak znakomicie przyjmuje smaki. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem (pochodzi z Japonii). Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub (lepiej) przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego, aczkolwiek np.ten z Biedronki jest całkiem smaczny.
Fusilli z chorizo, porem, pomidorami i prażonym słonecznikiem
Danie z resztek ale bardzo smaczne, szybkie do zrobienia i nieźle zbilansowane. Do wypróbowania ale bardziej do zainspirowania: wykorzystujcie resztki, bawcie się łączeniem smaków, tekstur i kolorów. Z takiego połączenia najczęściej wychodzi coś zaskakująco smacznego.:-)
Leczo z białą kiełbasą, makaron razowy
Inna wersja leczo: z białą, surową kiełbaską. Bardzo smaczny zestaw z makaronem razowym.
Penne razowe z kurczakiem w śmietanie
Klasyka makaronowa: kurczak, śmietana i makaron – to zawsze jest dobry pomysł na smaczne jedzenie. W dodatku dietetyczne i wysokobiałkowe więc dla osób na redukcji w sam raz. Szybko i smacznie – tak jak lubię.
Makaron z pesto z rzodkiewki i świeże szparagi, parmezan
Lekkie, wegetariańskie danie z wykorzystaniem resztek: wczorajszych szparagów i liści rzodkiewki.
Penne pełnoziarniste z wołowo-wieprzowym ragout
Pyszny sos do makaronu zwany bolońskim, czy też ragout. Mój w wersji fit ma zaledwie 97 kcal w 100 g, więc całe danie z makaronem i serem ma tylko 403 kcal. Przy okazji wypróbowałam ser „Active protein” wyprodukowany przez mleczarnię w Rykach. Ma zwiększoną ilość białka, mniej tłuszczu (i kalorii) i w smaku przypomina mozarellę. Na pewno lepiej się nadaje do pizzy, ale z makaronem też jest super.
Bavette z tuńczykiem, porem i suszonymi pomidorami
Super szybkie, pożywne, smaczne i dietetyczne, wysokobiałkowe danie.
Shirataki z nerkowcami, groszkiem cukrowym i jajkiem
Dzisiaj danie kompletne, niskokaloryczne i super smaczne. Połączenie makaronu shirataki z nerkowcami, jajkiem, aromat party z tamaryndowca, olej sezamowy…. Bardzo oryginalne, ciekawe połączenie – spróbujcie koniecznie, bawcie się smakami:-)