Naleśniki wytrawne - wole je od tych na słodko. Szpinak i ferta to klasyka gatunku, ja proponuję szpinak i mozarella light - bardzo smacznie, wysokobiałkowo, i super smakuje po zapieczeniu.
Wielkość porcji 2 szt
Ilość porcji 2
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 724
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 16g25%
- Węglowodany 95g32%
- Białko 44g88%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Na 4 naleśniki 1 jajko, 120 g mąki pszennej, woda lekko gazowana do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ok 200 ml). Posolić lekko, zblendować.
Usmażyć bez tłuszczu.
Szpinak rozmroziłam, odcisnęłam porządnie i krótko przesmażyłam z czosnkiem, sola i gałka muszkatołową.
Na każdego naleśnika wyłożyłam szpinak, tartą mozarellę light....
... zwinęłam i ułożyłam w naczyniu do zapiekania spryskanym olejem w sprayu.
Jak ser się rozpuści - danie gotowe.
Składniki
Sposób przygotowania
Na 4 naleśniki 1 jajko, 120 g mąki pszennej, woda lekko gazowana do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ok 200 ml). Posolić lekko, zblendować.
Usmażyć bez tłuszczu.
Szpinak rozmroziłam, odcisnęłam porządnie i krótko przesmażyłam z czosnkiem, sola i gałka muszkatołową.
Na każdego naleśnika wyłożyłam szpinak, tartą mozarellę light....
... zwinęłam i ułożyłam w naczyniu do zapiekania spryskanym olejem w sprayu.
Jak ser się rozpuści - danie gotowe.