Taki posiłek to prawdziwa bomba proteinowa. Biało z jajka, białko z krewetek, łososia i z cieciorki - idealny posiłek po treningu:-) Smacznie, zdrowo, szybko i do syta. Tak, jak lubię:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 539
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 22.1g34%
- Węglowodany 37.4g13%
- Białko 45.6g92%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Pora pokroiłam w plasterki, dorzuciłam mrożony groszek i cieciorkę z puszki wraz z odrobiną wody (czyli aqua faba). Doprawiłam solą i chwileczkę dusiłam.
Krewetki rozmroziłam i na odrobinie oliwy krótko przesmażyłam, oprószyłam chilli.
Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie.
Na kromkę pieczywa proteinowego wyłożyłam plaster łososia wędzonego na zimno, na to jajko w koszulce. Obok warzywa, krewetki, całość oprószyłam sezamem i gotowe.
Składniki
Sposób przygotowania
Pora pokroiłam w plasterki, dorzuciłam mrożony groszek i cieciorkę z puszki wraz z odrobiną wody (czyli aqua faba). Doprawiłam solą i chwileczkę dusiłam.
Krewetki rozmroziłam i na odrobinie oliwy krótko przesmażyłam, oprószyłam chilli.
Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie.
Na kromkę pieczywa proteinowego wyłożyłam plaster łososia wędzonego na zimno, na to jajko w koszulce. Obok warzywa, krewetki, całość oprószyłam sezamem i gotowe.