Wytrawne pankejki z mąki gryczanej - bliny. Zrobiłam lżejszą wersję mieszając mąkę gryczaną z pszenną, wyszły bardzo lekkie, puszyste. Znakomita propozycja śniadaniowa. Pasuje do wszystkiego, również do śniadań na słodko (np. twarożek i miód:-))
1 ilość porcji
3 szt
- Amount per serving
- Ilość kalorii491
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 18.7g24%
- Węglowodany 53.3g20%
- Białko 27.3g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Składniki na 4 sztuki: 5 g drożdży rozpuścić w odrobinie ciepłej wody z 0,5 łyżeczką cukru. Dodać 50 g mąki gryczanej i 30 g mąki pszennej, szczyptę soli i wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęsta śmietana). Odstawić na 15 min żeby drożdże zaczęły pracować.
Smażyć na minimalnej ilości tłuszczu (najlepszy jest tłuszcz w sprayu).
Na ciepłe jeszcze bliny układamy dodatki. Na jednego awokado pokrojone w plasterki (1/4 dużego owocu).
Na jednego plasterek wędzonego na zimno łososia...
... na drugiego skyr i kawior...
Składniki
Sposób przygotowania
Składniki na 4 sztuki: 5 g drożdży rozpuścić w odrobinie ciepłej wody z 0,5 łyżeczką cukru. Dodać 50 g mąki gryczanej i 30 g mąki pszennej, szczyptę soli i wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęsta śmietana). Odstawić na 15 min żeby drożdże zaczęły pracować.
Smażyć na minimalnej ilości tłuszczu (najlepszy jest tłuszcz w sprayu).
Na ciepłe jeszcze bliny układamy dodatki. Na jednego awokado pokrojone w plasterki (1/4 dużego owocu).
Na jednego plasterek wędzonego na zimno łososia...
... na drugiego skyr i kawior...