Ryż basmati z dorszem, okoniem nilowym, awokado i groszkiem

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Pyszne połączenie ryby z ryżem i awokado - moje odkrycie! Ryż najwyższej jakości, świeże ryby i zdrowe tłuszcze. Danie wyjątkowo udane.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 560
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 29.8g46%
Węglowodany 36.4g13%
Białko 41.7g84%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 100 g ryżu basmati (waga po ugotowaniu)
 100 g fileta z dorsza atlantyckiego
 100 g fileta okonia nilowego
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 70 g gruszku cukrowego
 1 łyżka oleju z awokado
 olej rzepakowy w sprayu do smażenia
 sól, sezam czarny

Sposób przygotowania

1

Patelnię spryskać olejem rzepakowym w sprayu i usmażyć świeże filety rybne lekko je soląc: z dorsza i z okonia nilowego.

2

Smażyć na wysokim ogniu a w razie konieczności spryskać ponownie olejem. Do makro policzyłam 4 g oleju (to jest 8 spryskań)

3

Ryż basmati, wyjątkowo długoziarnisty, aromatyczny i pyszny najpierw dokładnie wypłukałam, potem zalałam wodą w proporcji 1:2 i ugotowałam aż uznałam, że jest al dente, odcedziłam i opłukałam zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.

4

Groszek cukrowy krótko zblanszowałam w osolonej wodzie.

5

Całe danie dopełniło pokrojone w plasterki awokado....

6

... uzupełnione olejem z awokado.

7

Jeszcze odrobina sezamu jasnego i czarnego na koniec i gotowe:-)

8

Składniki

 100 g ryżu basmati (waga po ugotowaniu)
 100 g fileta z dorsza atlantyckiego
 100 g fileta okonia nilowego
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 70 g gruszku cukrowego
 1 łyżka oleju z awokado
 olej rzepakowy w sprayu do smażenia
 sól, sezam czarny

Sposób przygotowania

1

Patelnię spryskać olejem rzepakowym w sprayu i usmażyć świeże filety rybne lekko je soląc: z dorsza i z okonia nilowego.

2

Smażyć na wysokim ogniu a w razie konieczności spryskać ponownie olejem. Do makro policzyłam 4 g oleju (to jest 8 spryskań)

3

Ryż basmati, wyjątkowo długoziarnisty, aromatyczny i pyszny najpierw dokładnie wypłukałam, potem zalałam wodą w proporcji 1:2 i ugotowałam aż uznałam, że jest al dente, odcedziłam i opłukałam zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.

4

Groszek cukrowy krótko zblanszowałam w osolonej wodzie.

5

Całe danie dopełniło pokrojone w plasterki awokado....

6

... uzupełnione olejem z awokado.

7

Jeszcze odrobina sezamu jasnego i czarnego na koniec i gotowe:-)

8

Ryż basmati z dorszem, okoniem nilowym, awokado i groszkiem
(Visited 647 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *