Lubię jeść. Dlatego lubię widzieć talerz pełen, lubię jak w dużej objętości jest niewiele kalorii a dużo smaku i składników odżywczych. Moja kompozycja taka właśnie jest: pieczone warzywa, brokuł, pyszna bryndza i odrobina kuskusu. Smakowicie:-)
1 ilość porcji
1 szt
- Amount per serving
- Ilość kalorii502
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 23.8g31%
- Węglowodany 58.7g22%
- Białko 20g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (suchy produkt posolić odrobinę i zalać wrzątkiem na palec ponad kaszkę, przykryć, odczekać ok. minut, rozdrobnić widelcem i gotowe)
Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki, 150 g selera i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw.
Z podanej w tym przepisie ilości świeżych warzyw, wyszło 650 g warzyw po upieczeniu.
Kuskus wyłożyłam w foremce, dookoła pieczone warzywa i brokuła ugotowanego al dente.
Pokruszyłam bryndzę...
i całość skropiłam oliwą truflową i posypałam świeżo mielonym pieprzem.
Składniki
Sposób przygotowania
Kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (suchy produkt posolić odrobinę i zalać wrzątkiem na palec ponad kaszkę, przykryć, odczekać ok. minut, rozdrobnić widelcem i gotowe)
Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki, 150 g selera i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw.
Z podanej w tym przepisie ilości świeżych warzyw, wyszło 650 g warzyw po upieczeniu.
Kuskus wyłożyłam w foremce, dookoła pieczone warzywa i brokuła ugotowanego al dente.
Pokruszyłam bryndzę...
i całość skropiłam oliwą truflową i posypałam świeżo mielonym pieprzem.