Śniadanie pewniak: smakuje każdemu, można zrobić praktycznie ze wszystkim i nawet jeżeli odbiega od ortodoksyjnej "shakshouki", to i tak jest pysznie, zdrowo i ładnie. W ogóle dania zjadane wprost z patelni, jednoporcjowe są super:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 404
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 23.8g37%
- Węglowodany 27.7g10%
- Białko 22.6g46%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Pieczarki warto wybrać małe, tak żeby je podsmażyć w całości lub w połówkach. Na patelnię trzeba od razu wlać oliwę truflową i sos sojowy.
Dorzucamy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek w plasterkach.
Jak cebulka zmięknie a pieczarki nabiorą złotego koloru, dodajemy paprykę...
... i pomidory pokrojone w kostkę, Fajnie jak to są pomidory mięsiste a nie wodniste. Ja lubię te podłużne np. lima.
Dodać sól (ostrożnie, bob sos sojowy jest słony!), słodką paprykę i pieprz. Ja od razu dorzuciałam szczypiorek.
Jak odparuje nadmiar płynu, wbijcie jajka...
... zmniejszcie ogień i przykryjcie
Kontrolujcie stopień ścięcia jajka: białko ma być ścięte ale żółtko płynne.
Na końcu posypcie sezamem jasnym, czarnym i natką pietruszki lub kolendrą lub co kto lubi:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Pieczarki warto wybrać małe, tak żeby je podsmażyć w całości lub w połówkach. Na patelnię trzeba od razu wlać oliwę truflową i sos sojowy.
Dorzucamy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek w plasterkach.
Jak cebulka zmięknie a pieczarki nabiorą złotego koloru, dodajemy paprykę...
... i pomidory pokrojone w kostkę, Fajnie jak to są pomidory mięsiste a nie wodniste. Ja lubię te podłużne np. lima.
Dodać sól (ostrożnie, bob sos sojowy jest słony!), słodką paprykę i pieprz. Ja od razu dorzuciałam szczypiorek.
Jak odparuje nadmiar płynu, wbijcie jajka...
... zmniejszcie ogień i przykryjcie
Kontrolujcie stopień ścięcia jajka: białko ma być ścięte ale żółtko płynne.
Na końcu posypcie sezamem jasnym, czarnym i natką pietruszki lub kolendrą lub co kto lubi:-)