Takie danie to samo zdrowie w dodatku w sezonowym wydaniu. Quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, (działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i immunostymulujące). Ponadto nasiona komosy zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów (spośród których dominują kwercetyna i kampferol). W związku z tym quinoa wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Do tej megazdrowej komosy dorzuciłam kurki i bób i odrobinę boczku żeby było trochę tłuszczyku:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 459
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 21.6g34%
- Węglowodany 37.7g13%
- Białko 22.8g46%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Boczek (miałam surowy wędzony ale możecie użyć innej wędliny, najlepiej wędzonej żeby smak był odpowiedni) pokroiłam w paseczki i podsmażyłam na suchej patelni granitowej (może być inna z powłoką non-stick).
Następnie dorzuciłam oczyszczony na sucho kurki...
... i ugotowany poprzedniego dnia bób (obrałam z łupinek). Wszystko krótko zagrzałam.
Do tego dorzuciłam komosę ryżową wcześniej ugotowaną.
Doprawiłam solą i pieprzem i wyszło pysznie:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Boczek (miałam surowy wędzony ale możecie użyć innej wędliny, najlepiej wędzonej żeby smak był odpowiedni) pokroiłam w paseczki i podsmażyłam na suchej patelni granitowej (może być inna z powłoką non-stick).
Następnie dorzuciłam oczyszczony na sucho kurki...
... i ugotowany poprzedniego dnia bób (obrałam z łupinek). Wszystko krótko zagrzałam.
Do tego dorzuciłam komosę ryżową wcześniej ugotowaną.
Doprawiłam solą i pieprzem i wyszło pysznie:-)