Lubię jednogarnkowe dania, bo robi się je szybko, jest niewiele sprzątania i łatwo je odgrzać. Polecam:-)
2 ilość porcji
1 szt
- Amount per serving
- Ilość kalorii471
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 9.6g13%
- Węglowodany 47.6g18%
- Białko 48.5g97%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Polędwiczki z piersi kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.
Dodać przyprawy i krótko obsmażyć na dużym ogniu, żeby "pozamykać" mięso.
Wsypać ryż
... i wymieszać z podsmażonym kurczakiem.
Zalać wodą w proporcji 1 : 2,5 (jedna część ryżu : dwóch i pół części wody)...
...dodać łyżkę sosu sojowego, zmniejszyć ogień, przykryć i poczekać aż ryż wchłonie całą wodę.
Teraz wsypać fasolkę szparagową - jeżeli mrożona, to nie trzeba jej wcześniej gotować, bom i tak dojdzie. Ale jeżeli używacie świeżej, to lekko ją obgotujcie, bo dodajemy ją na sam koniec. Z kolei jak dacie wcześniej, to może być za miękka.
Wszystko wymieszajcie...
... a na koniec dajcie śmietankę owsianą (może być też mleko kokosowe - byle nie kwaśna śmietana), która ładnie wszystko połączy i sprawi, że danie nie będzie suche.
Gotowe danie posypcie koniecznie czarnym sezamem i czymś zielonym (np. świeżą kolendrą).
Składniki
Sposób przygotowania
Polędwiczki z piersi kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.
Dodać przyprawy i krótko obsmażyć na dużym ogniu, żeby "pozamykać" mięso.
Wsypać ryż
... i wymieszać z podsmażonym kurczakiem.
Zalać wodą w proporcji 1 : 2,5 (jedna część ryżu : dwóch i pół części wody)...
...dodać łyżkę sosu sojowego, zmniejszyć ogień, przykryć i poczekać aż ryż wchłonie całą wodę.
Teraz wsypać fasolkę szparagową - jeżeli mrożona, to nie trzeba jej wcześniej gotować, bom i tak dojdzie. Ale jeżeli używacie świeżej, to lekko ją obgotujcie, bo dodajemy ją na sam koniec. Z kolei jak dacie wcześniej, to może być za miękka.
Wszystko wymieszajcie...
... a na koniec dajcie śmietankę owsianą (może być też mleko kokosowe - byle nie kwaśna śmietana), która ładnie wszystko połączy i sprawi, że danie nie będzie suche.
Gotowe danie posypcie koniecznie czarnym sezamem i czymś zielonym (np. świeżą kolendrą).