Taka "szakszuka" to pomysł na utylizację wszystkiego co się ma:-) Ja wykorzystałam pieczarki i kapustę pekińską - obydwa te składniki mają smak subtelny i łatwy do "zagłuszenia" innymi bardziej intensywnymi smakami, a nade wszystko są mega niskokaloryczne. To takie super wypełniacze dla osób na diecie redukcyjnej:-)
Ta wersja jest z tajskim "twistem" i wyszło znakomicie:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 248
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 15.8g25%
- Węglowodany 9.3g4%
- Białko 19.2g39%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Pieczarki pokroić na ćwiartki, dodać sos sojowy
Udusić aż puszczą soki a potem odparują zupełnie
Dodać posiekaną kapustę pekińską
Dosypać odrobinę tajskich ziół (gotowa mieszanka od Kotanyi), i wszystko przesmażyć aż kapusta zmięknie.
Teraz wbić dwa jajka...
... dosypać zieleniny (u mnie świeża kolendra ale może być natka pietruszki, zielona cebulka itp). Teraz zmniejszyć ogień, przykryć i poczekać aż białko się zetnie.
Do gotowego dania dodać można ugotowane szparagi
Całość skropić olejem sezamowym (ma znakomity, orzechowy posmak i świetnie pasuje do tego dania).
Idealne żółtko:-) Można zjeść z kromką dobrego pieczywa.
Składniki
Sposób przygotowania
Pieczarki pokroić na ćwiartki, dodać sos sojowy
Udusić aż puszczą soki a potem odparują zupełnie
Dodać posiekaną kapustę pekińską
Dosypać odrobinę tajskich ziół (gotowa mieszanka od Kotanyi), i wszystko przesmażyć aż kapusta zmięknie.
Teraz wbić dwa jajka...
... dosypać zieleniny (u mnie świeża kolendra ale może być natka pietruszki, zielona cebulka itp). Teraz zmniejszyć ogień, przykryć i poczekać aż białko się zetnie.
Do gotowego dania dodać można ugotowane szparagi
Całość skropić olejem sezamowym (ma znakomity, orzechowy posmak i świetnie pasuje do tego dania).
Idealne żółtko:-) Można zjeść z kromką dobrego pieczywa.